ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Америка влиза в битка с Китай за минералите на Африка

Съединените щати инвестират стотици милиони долари в опит да се доближат до вложенията на Китай в африканския “Меден пояс” (бел. ред. – намира се в Централна Африка, разположен е между границите на Северна Замбия и южната част на Конго и е известен с мините си за добив на промишлена мед). Регионът е богат на минерали, които са изключително важни за производството на батерии и на други компоненти за източниците на възобновяема енергия. Което прави Замбия и Демократична република Конго последните арени на битка за надмощие между Вашингтон и Пекин.

Американците се включват малко късно в състезанието, защото Китай вече е инвестирал почти 1 трлн. щ. долара в инфраструктурни проекти в развиващите се държави през последното десетилетие чрез инициативата на президента Си Дзинпин “Един пояс, един път”. Съединените щати обаче в момента влагат средства в коридора Лубиту – 100-годишна железопътна линия, която свързва ключви африкански мини с анголското пристанище Лубиту на Атлантически океан. Това е част от американските амбиции да оспорят доминиращата позиция на китайците. Тези инвестиции могат да предложат бърз маршрут до Съединените щати и Европа за превоз на важните минерали. Същевременно, новоучредената фирма от Силициевата долина KoBold, подкрепена от Бил Гейтс и от компанията за изкуствен интелект OpenAI на Сам Алтман, работи усърдно за трансформирането на огромните си медни залежи в Северна Замбия в мина, която ще е най-облагодетелствана от проекта за коридора Лубиту.

Дали Вашингтон ще успее да спечели надпреварата не е ясно, защото през 70-е години на миналия век Китай първо построи железопътна линия от “Медния пояс” на изток до пристанището Дар ес Салаам в Танзания. По-късно китайска държавна компания възстанови ключов железопътен маршрут в Ангола, за който е платила 2 млрд. долара.

През последните десет години китайците са инвестирали почти 1 трлн. щ. долара в инициативата “Един пояс, един път” за инфратруктурни проекти в развиващите се държави – сума, която американците не могат да достигнат. Нещата могат да се променят с коридора Лубиту – черешката на тортата в замисъла на президента Джо Байдън и на Г-7 да инвестират 600 млрд. щ. долара в подобни проекти в рамките на пет години.

Проблемът обаче е, че Китай не само доминира в инфраструктурата. По-голяма част от производството на мед на Конго е под контрола на китайскит компании, а в мините на Замбия има съвсем малки американски инвестиции. Тук влиза KoBold с амбициите си да изгради медна мина, която да се възползва пълноценно от проекта за коридора Лубиту.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст