ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков поиска оставката на шефа на ДАНС

Министър-председателят академик Николай Денков направи извънредно изявление пред журналисти в Министерския съвет. Той съобщи, че е изпратил до президента Румен Радев предложение за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС, посочвайки редица мотиви за това.

Първият – днес, 3 ноември, Денков подал официално искане до председателя на ДАНС да му представи мотивирано предложение за предсрочното освобождаването на заместник-председателя на Агенцията – Деньо Денев. Пламен Тончев обаче не му изпълнил искането и официално му отказал с мотива – липса на аргументи.

По този повод Денков припомни, че Деньо Денев е авторът на злонамерената справка на ДАНС от 26 октомври, която по думите на премиера е поставила началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на местните избори.

Премиерът посочи, че според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията въпросната справка е в нарушение на закона.

Ето защо Денков смята, че отказът на Тончев да освободи своя заместник, след като освен това не му предоставил и поискан от премиера доклад за потенциалните рискове след справката, е съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България.

Освен това премиерът подчерта, че това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не си изпълнява задълженията.

Освен незаконната намеса на ДАНС в местните избори Денков посочи обстоятелството, че преди седмица България е влязла в сивия списък на страните за пране на пари. Премиерът отбеляза, че тъкмо ДАНС е основната координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета на експертите за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа. Ето защо персонална отговорност за попадането ни в сивия списък носи именно Пламен Тончев.

“Очевидно ДАНС не се е справила с координиращата си роля по въпросната задача”, посочи Денков.

Той припомни и позицията, с която ДАНС излиза на 30 май 2023 г. в Народното събрание, в която според премиера е бил направен недопустим за агенцията политически коментари.

Освен това ДАНС били в нарушение, когато на 23 септември 2023 г. изпратили позиция до медиите, в която се съдържали политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политически фигури.

“Тези позиции противоречат на законовите и на етичните норми, по които работи ДАНС – а по-конкретно ДАНС е задължена да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет”, подчерта министър-председателят.

Той се оплака и че при протестите в сектор “Енергетика”, който има пряко отношение към националната сигурност, не е получил никаква изпреварваща информация от ДАНС, а от такава имало необходимост.

Денков припомни и неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание. За него това е прецедент – знак, че Агенцията не е отговорила на очакванията на мнозинството в контролния си орган – парламента.

Ето защо според Денков всички изброени факти са достатъчен знак, че при сегашното ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата за национална сигурност. В същото време външната среда изисква пълна координация и доверие между правителството и ръководството на ДАНС, каквито в момента няма и това е очевидно за всички, категоричен бе премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст