ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 3 ноември 2023 г.

Росица Матева потвърди, че на балотажа ще се гласува с машини

По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа за кратко време, заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. “ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и „Има такъв народ“ бяха по време на довереното изграждане. То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите“, уточни Матева.

Евростат: България е страната от ЕС с най-нисък разполагаем доход за 2022 г.

заплати доходи заплата

“Стандарт на покупателна способност” е единна условна валута, която изравнява покупателната сила на различните национaлни валути. На национално равнище страните от ЕС с най-висок медианен разполагаем доход през 2022 г. са били Люксембург (33 214 СПС), Нидерландия (25 437 СПС), Австрия. В контраст, показателят е бил най-нисък в България (9671 СПС), Словакия (9826 СПС), Румъния (10 033 СПС), Унгария (10 217 СПС) и Гърция (10 841 СПС). 

Бавно се пренася затягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвите по заеми на домакинствата

БНБ сграда

В сектора на домакинствата годишният растеж както на потребителските, така и на жилищните кредити се запази висок през първите осем месеца на 2023 г., като при жилищните кредити бе отчетено слабо ускорение от средата на второто тримесечие на годината, което продължи и през третото. Това четем в тримесечното издание „Икономически преглед“, изготвено от БНБ, което представя информация и анализ на външната среда.

Едно е условието да си партньор на Борисов – нерви като стоманени въжета

Толерантният и всеопрощаващ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който доскоро благо клатеше глава и коментираше гафовете на своите партньори от “сглобката” с думите: “Млади са, ще се научат”, рязко смени тона в навечерието на изборите. А след като стана ясно, че Ваня Григорова от БСП е изпреварила неговия кандидат Антон Хекимян в София, дори заплаши с разглобяване на “некоалицията”. Явно бившият премиер усеща, че нещата му се изплъзват, особено върху контрола над бюджета от над 2 млрд. лв. за София.

Америка влиза в битка с Китай за минералите на Африка

Съединените щати инвестират стотици милиони долари в опит да се доближат до вложенията на Китай в африканския “Меден пояс” (бел. ред. – намира се в Централна Африка, разположен е между границите на Северна Замбия и южната част на Конго и е известен с мините си за добив на промишлена мед). Регионът е богат на минерали, които са изключително важни за производството на батерии и на други компоненти за източниците на възобновяема енергия. Което прави Замбия и Демократична република Конго последните арени на битка за надмощие между Вашингтон и Пекин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст