ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Един на десет румънци би се отрекъл от детето си, ако е с хомосексуална ориентация

румъния еднополови бракове еднополова двойка гей лгбт

Румъния признава удостоверения за еднополови бракове, сключени в друга държава членка на ЕС

Един на десет румънци би се отрекъл от собственото си дете, ако разбере, че е с хомосексуална ориентация. Това показват данни от проучване на румънската организация на ЛГБТКю плюс общността „МозаиК“ (MozaiQ). Проучването разкрива също, че само една трета от румънците биха гласували на парламентарни избори за кандидат, който би подкрепил еднополовите бракове. Единствено в Букурещ този процент е 60.

„Срам“ е ключовата дума за много семейства в Румъния: срам, ако детето ти е гей; срам, ако страда от психически проблеми; срам, ако се разбере, че собственото ти дете е станало жертва на насилие; срам, ако детето ти е станало зависимо от наркотици, коментира резултатите от проучването румънската редакция на Дойче веле.

Ситуацията очевидно е „драматична“ по отношение на родителите с деца от ЛГБТКю общността и „добра“ от гледна точка на влиянието на Църквата и на консервативния манталитет за семейството, коментира Дойче веле, предаде БТА.

Десет процента от участниците в допитването са заявили, че биха се отрекли от собственото си дете, ако научат, че е с хомосексуална ориентация.

Хомосексуалността е чувствителна тема за румънското общество, което в голямата си част е консервативно и е подвластно на възгледите на влиятелната православна църква.

По повод тазгодишния прайд в Букурещ говорителят на Румънската патриаршия Василе Бънеску разпространи изявление, в което твърдо отхвърли хомосексуалността.

„(…) Очевидно хомосексуалността е била, е и остава неестествена, бидейки един от греховете (провалите), ориентирани против човешката природа, създадени от Господ с дълбок морален смисъл и дух“, посочи по повод Парада на гордостта говорителят на Патриаршията Василе Бънеску, цитиран от в. „Адевърул“.  

Наред с дискриминирането от обществото на хомосексуалните двойки, липсата на законово признаване на еднополовите бракове създава големи трудности за двойките от един и същи пол в Румъния – те не могат да наследяват имуществото, което са придобили по време на съвместното си съжителство, и не могат да ползват здравните осигуровки на партньора си, ако единият член на двойката няма източник на доходи, посочва Дойче веле.

Преди четири години 21 хомосексуални двойки дадоха на съд румънската държава в Европейския съд за правата на човека заради това, че не признава законово и не защитава техните семейства. През май тази година Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че Румъния е нарушила чл. 8 от Конвенцията за правата на човека, която защитава правото на личен и семеен живот. Съдът постанови правителството и парламентът в Букурещ да предприемат спешни мерки, които да осигурят еднакви права за всички семейства.

Въпросът за еднополовите бракове предизвиква противоречиви реакции в Румъния от години. През 2018 г. се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е „съюз между мъж и жена“ в опит да бъде спряно официалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха обявени за невалидни заради ниска избирателна активност – едва 21,1 процента, при необходими минимум 30 на сто. 

Социологически проучвания показаха тогава, че 90 процента от възнамеряващите да гласуват ще се обявят в подкрепа на предложението бракът да бъде определен като „съюз между мъж и жена“. Поради тази причина редица правозащитни организации призоваха за бойкот на референдума, за да бъдат обявени резултатите за невалидни.

Самият референдум бе произведен по инициатива на гражданската организация „Коалиция за семейството“, която събра над три милиона подписа за свикване на народното допитване (значително повече от изискваните от закона 500 000 подписа за свикване на референдум).

Единственото нещо, което правителството на Румъния е направило до момента по въпроса за правата на еднополовите двойки, е да приеме законопроект, с който удостоверение за брак на хора от един и същи пол, сключен в друга държава членка на ЕС, да бъде признат и в Румъния, без да бъде необходимо вписване в румънските граждански регистри.

Асоциацията „Акчепт“ (Accept), която се бори за правата на ЛГБТ общността в Румъния, обръща внимание, че този законопроект не им дава „статут на съпрузи в Румъния, а само право на пребиваване“ в страната. По данни на асоциацията през последните 30 години десетки хиляди румънци от ЛГБТ общността са се установили в други европейски държави, където правата им се спазват.

Европейският съд за правата на човека задължи Румъния да предприеме законодателна инициатива в тази насока, но сред политическата класа няма голям ентусиазъм по въпроса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст