ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради конфликта в Газа Блинкен в серия от трескави, но безрезултатни срещи в Арабския свят

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен засили трескавата си дипломатическа дейност в събота, опитвайки се да намери подкрепа за уреждане на безконфликтното бъдеще на Газа.

Блинкен продължава своята втора спешна мисия в Близкия изток, надявайки се на приключване на военните действия между Израел и “Хамас”, съобщава АФП.
Вчера, на 3 ноември, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху остро отхвърли предупреждението на Блинкен, че Израел рискува да загуби всякаква надежда за евентуално мирно споразумение с палестинците, ако не облекчи хуманитарната криза в Газа. Това обаче не отказа американския държавен секретар от дипломатическата му мисия и днес той се срещна в Аман с високопоставени йордански ръководители, които продължават да са гневни и дълбоко подозрителни към Израел, който засилва военните си действия срещу “Хамас”.
Блинкен се срещна първо с временно изпълняващия длъжността министър-председател на
Ливан – Наджиб Микати (на снимката – бел. ред.), чиято икономически и политически опустошена страна се приема за убежище на “Хизбула” – групировката, която е враждебно настроена срещу Израел и е подкрепяна от Иран.
От Вашингтон са сериозно обезпокоени, че “Хизбула”, която вече е активизирала ракетни и
трансгранични атаки срещу северната част на Израел, ще започне да играе по-активна роля в конфликта.

Лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала произнесе дълга реч след 7 октомври, когато “Хамас” извърши нападенията срещу Израел, предизвикали войната.
Тогава обаче Насрала не пое ангажимент и не намекна дали “Хизбула” ще има по-широкомащабно участие, въпреки че коментира, че не прави подобно нещо, но не защото от САЩ се опитват да го спрат.
Днес, в началото на срещата им в Аман, нито Блинкен, нито временният премиер на Ливан – Наджиб Микати говориха с репортери.
Блинкен също така нямаше публично изявление за медиите след срещата си с външния министър на Катар, макар и да се снима с него. Катар се превърна в най-влиятелния парламентьор с “Хамас” и има ключово значение в преговорите за поетапно освобождаване на заложниците, държани от групировката, както и при убеждаването й да позволи на чуждестранни граждани да напуснат Газа и да преминат в Египет.

Днес Блинкен трябваше да се срещне с ръководителя на агенцията на ООН, отговарящ за подпомагането на палестинските бежанци. От организацията съобщиха, че десетки от нейните служители са били убити при израелските въздушни удари и нейната база е в критично състояние по отношение на необходимите доставки от храна, лекарства и гориво.
По-късно Блинкен трябва да проведе общи разговори с външните министри на Катар, Йордания, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и с председателя на изпълнителния комитет на ООП (Организацията за освобождение на Палестина).

Всички тези страни осъждат тактиката на Израел срещу “Хамас”, тъй като според тях тя представлява незаконно налагане на наказание на целия палестински народ.
Предстои Блинкен да се срещне и с краля на Йордания – Абдула II, чиято страна тази седмица отзова посланика си в Израел и предупреди израелския пратеник да не се връща в страната,
докато не приключи кризата в Газа.
Арабските държави се противопоставят на идеята американските предложения да са сред ключовите за решаването на кризата. Те са възмутени от броя на човешките жертви в резултат на израелските военни операции и смятат, че Газа е проблем, който до голяма степен е създаден от самия Израел.
Срещата на арабските лидери с Блинкен беше свикана от йорданския министър на външните работи Айман ал-Сафади, който заяви, че събирането е организирано в контекста на усилията на Йордания за спиране на израелската война в Газа и на предизвикалата я хуманитарна катастрофа, съобщи йорданското външно министерство.
Все пак според американски дипломати арабската подкрепа е от решаващо значение, независимо колко е скромна. Тя може не само да облекчи влошаващите се условия в Газа, но и върху нея да се положат основите на онази структура или обединение, което ще замени “Хамас” като управляваща сила в Газа, ако Израел не успее да я ликвидира.
Блинкен и дипломатите му обаче имат все още неясен план за бъдещо управление на Газа. В него заложените идеи са малко на брой – предлага се комбинация от обновена Палестинска власт, която не е била фактор на територията от 2007 г. насам, съвместно с международни организации и евентуално, мироопазващи сили. От Вашингтон признават, че засега тези идеи се посрещат с нулев ентусиазъм от представителите на арабските държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст