ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Захарова изгонването на руския журналист от България струва 900 000 долара

Мария Захарова

Оказва се, че цената за изгонването на руски кореспондент Александър Гацак от България струва към 900 000 долара. Лоялността към Вашингтон е безценна.

Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ИТАР ТАСС.

Тя уточни, че българските власти са отнели акредитацията на кореспондента на “Российская газета” в София Александър Гацак под диктовката на Съединените щати.

Захарова обясни как точно е станало това – няколко дни преди скандала с руския журналист, в София е пристигнал заместник-държавният секретар по публична дипломация и обществени въпроси – Лиз Алън. 

Именно от Лиз Алън българското правителство получило ясни насоки как да провежда публична дипломация – а именно като цензурира и експулсира руски журналисти, твърди Захарова. Тя обръща внимание, че Вашингтон е платил близо 1 милион долара за повишаване на медийната грамотност в България и че това е станало чрез специализирана субсидия от Държавния департамент. Според Захарова по този косвен начин е платено за изгонването на руския журналист от България.

След този акт руските власти отговорили по реципрочен начин – наредили на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров да напусне Русия. 

От ИТАР ТАСС отбелязват, че от ръководството на БНР възнегодували, че Русия прави опит да използва акредитирането на кореспонденти като инструмент за натиск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст