ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен увери Зеленски, че ще продължи да кара Русия да плаща за агресията си

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на неочаквано посещение в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Euronews.

След срещата двамата дадоха пресконференция за медиите. Урсула фон дер Лайен отбеляза напредъка на Украйна по пътя към еврочленството , а Зеленски трябваше да отговаря на въпроси, свързани с интервю на главнокомандващия си Валерий Залужни за британското списание “Икономист”.

В интервюто Залужни твърди, че войната срещу Русия навлиза в нов, много тежък етап – тя вече е позиционна и при нея се водят много изтощителни и статични битки.  

Според Зеленски това не отговаря на истината и че Украйна е била в много по-тежки ситуации. Освен това той увери Урсула фон дер Лайен, че независимо от трудностите, Украйна продължава

На съвместната пресконференция с Урсула фон дер Лайен Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите реформи за еврочленството и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на Европейската комисия. Тук той изброи, че ще се вземат мерки в сферата на върховенството на закона, при защитата на човешките права и при укрепването на системата за борба с корупцията.

От своя страна Фон дер Лайен заяви, че до сега – от началото на войната на Русия в Украйна подкрепата на ЕС за държавата – жертва възлиза на близо 83 милиарда евро.

Tези пари обаче не са достатъчни, тъй като Украйна се нуждае от още подкрепа, за да се справи с посрещането на текущите си нужди. Затова Европейската комисия е предложила на държавите членки да помогнат допълнително с още 50 милиарда евро до 2027 година.

Освен това Фон дер Лайен обеща на Володимир Зеленски да продължи да кара Русия да плаща за военната си агресия. По този повод тя отчете, че санкциите на ЕС са ударили сериозно руската икономика, но Европейската комисия ще продължи в тази посока и много скоро ще предложи на държавите членки на ЕС 12-ия поред пакет от санкции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст