ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюлетини излизат смачкани от някои машини или изобщо не излизат

След сигналите за проблеми с машините в някои избирателни секции в София, от Централната избирателна комисия са изпратили отговор до Общинската избирателна комисия, предаде NOVA. Първите сигнали за проблеми с машинния вот са започнали да постъпват малко след началото на изборния ден.

Беше съобщено, че има проблеми с машините и че бюлетините или излизат смачкани, или изобщо не излизат. Много от гласоподавателите са заявили, че са натиснали на машината да гласуват и за двата вида кмет – столичен и на район, а в последствие е излязла само едната разписка.

В 47 секционни избирателни комисии в страната, 10 от които в София, са преминали изцяло на хартиено гласуване. Според Иван Тодоров, акционер на “Сиела Норма” – фирмата, която отговаря за доставката и поддържката на машините, причина за проблемите, които възникват при машинния вот е хартията – нестандартна по размер. Още два дни пред вота той алармира за проблема, уточнявайки, че на ЦИК е било обърнато внимание още при вота през април, че по-големите ролки хартия повреждат машините. Въпреки това от изборната комисия отново поръчали на БНБ ролки с размер 25,5 мм в диаметър, вместо 12 или 17, колкото е максимумът.

Росица Матева, председател на ЦИК, отказа да коментира изявленията на Тодоров, защото “това е частно мнение”. “Не си спомням ЦИК да е дала съгласие за изявление в медиите на ръководството на “Сиела Норма”, заяви тя.

“В случай, че след гласуване на избирател машината отпечата не цяла разписка, или пък излезе смачкана, или изобщо не отпечата разписка, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина би трябвало да се приложи към протокола на Секционната избирателна комисия, а на избирателят да му бъде дадена възможност да гласува отново, било то с хартиена бюлетина или с машина. В случай, че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина, която е празна или не може да се установи желанието на гласуващия, отново ще бъде съставен протокол от Секционната избирателна комисия”, се казва в указанията.

На този етап в ЦИК не е коментиран вариант машинния вот да се отменя в цялата община, казват от комисията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст