ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сериозни проблеми с машинното гласуване отчитат в 100 секции в София

Сериозни проблеми с машинното гласуване има в около 100 секции в столицата. Избирателната активност към 11 часа в София е 6.5%, обяви Полина Витанова – председател на Общинската избирателна комисия, цитирана от БНР.

Междувременно ЦИК обяви каква е избирателната активност в страната към 11.00 часа. Тя е 9.19%, като най-висока е в Малко Търново – над 45%, а най-ниска в Пловдив – под 4 на сто. 

За сравнение към 11.00 часа на първия тур са гласували 13.88 процента.

В ЦИК са подадени 7 жалби и 5 сигнала, като една от жалбите е против решение на общинска избирателна комисия за изборите на миналия тур – на 29 октомври. Останалите жалби са от компетентността на общинските избирателни комисии. Има и няколко сигнала за обявяване на предварителни данни и резултати, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Матева подчерта, че избирателите, които гласуват с машини, не трябва да издърпват разписките, а да оставят време те сами да излязат. Върху тях се поставя един печат и в това е една от разликите с хартиените бюлетини, където преди подаването на вота се поставя първият, а след гласуване – вторият печат.

По отношение на избирателния процес в столицата проблемите са свързани със случаи, когато машината не изкарва бюлетини или пък излиза само част от нея. На някои от избирателите е била давана възможност да гласуват повторно. Вниманието към всеки един проблем при машинния вот е напълно обясним – в София има няколко района, където битката ще бъде изключително оспорвана, тъй като разликата между кандидатите е изключително малка.

Оспорвана битка се очертава в ж.к “Люлин”, където след първия тур, разликата между сегашния кмет Милко Младенов от ГЕРБ и Георги Тодоров от ПП-ДБ и “Спаси София” е само 5 гласа. Балотаж има и в район “Банкя” – там борбата ще бъде между Рангел Марков и Антон Бранков от “Възраждане”. В “Оборище” се състезават бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП-ДБ и “Спаси София” и кандидитът на ГЕРБ Йоана Драгнева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст