ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът на Австралия е в Пекин в опит за затопляне с Китай

антъни албанезе си дзинпин цзинпин австралия китай

Антъни Албанезе се срещна днес с китайския президент Си Дзинпин

Австралийският премиер Антъни Албанезе се срещна днес с китайския президент Си Дзинпин, предадоха АП и БТА.

Това е първото посещение на австралийски лидер в Китай от седем години. То идва в момент, когато двете страни се опитват да оправят отношенията си, отбелязва АП.

Китайските държавни медии съобщиха за срещата, но не дадоха подробности. Очакваше се разговорите да се съсредоточат върху търговията, тъй като Китай облекчи някои, но не всички ограничителни мерки, които предприе като реакция на влошаването на отношенията.

Албанезе зададе оптимистичен тон преди срещата, като призова за сътрудничество, но същевременно подчерта, че двете страни ще продължат да имат различия.

“Това, което казах, е, че трябва да си сътрудничим с Китай, когато можем, да не се съгласяваме, когато трябва, и да се ангажираме в съответствие с националния си интерес”, каза Албанезе в Пекин. “Смятам, че вече има обещаващи признаци, които наблюдаваме, премахнати са редица пречки пред търговията между нашите две страни и вече има ръст, значителен ръст в търговията между нашите две страни”, допълни той.

Отношенията между Китай и Австралия се влошиха през последните години, тъй като се увеличиха подозренията за китайска намеса в австралийската политика. На свой ред Китай беше разгневен от призива на Австралия за разследване на произхода на КОВИД-19, посочва АП. 

Пекин наложи на Канбера официални мита и неофициални търговски бариери, които според оценките са стрували на австралийските износители до 20 милиарда австралийски долара (13 млрд. щатски долара) годишно за стоки като въглища, вино, говеждо месо, ечемик и омари.

През последните няколко месеца Китай и Австралия публично сигнализираха, че в близко бъдеще търговските проблеми може да бъдат решени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст