ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев защити шефа на ДАНС и отново критикува правителството

Радев отново е пръв по рейтинг

Президентът Румен Радев защити шефа на ДАНС Пламен Тончев, чиято оставка правителството иска. Държавният глава също така за пореден път критикува кабинета и премиера Николай Денков. Радев днес участва в кръгла маса, посветена на възможностите за модернизация на Българската армия чрез прилагане на достъпни иновативни технологии.

“Реалните мотиви (за исканата оставка на Тончев – бел. ред.) са известни отдавна. Чухме ги в оня запис, и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изявлението на премиера в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят. И сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, каза президентът пред репортери.

“От мотивите, които представи министър-председателят, остава впечатление , че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона. Правителството трябва да насочи вниманието си по-скоро към заместник министъра на електронното управление, откъдето тръгва всъщност саботажът на изборния процес”, подчерта държавният глава. “Някои неща в изявлението на премиера от петък вечерта също са смущаващи. Това, че председателят на ДАНС трябва да представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците, да речем, за мен това е неразбиране за ролята и задачите на ДАНС. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи социални искания и протести. Фактът, пак от изказването на министър-председателя, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник министъра на електронното управление – това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите”, добави Радев.

Според президента ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо “дали на някой няма да му харесва”. “Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или седемдесет накуп – това се приема като абсолютна чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни”, каза още президентът.

Радев благодари на всички, които са гласували на балотажа на местните избори в неделя. “Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, но това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва освен всичко, да се справи и с рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно вече понижава легитимността”, отбеляза той. Според него тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация, защото българите масово са ги загърбили, а това е тревожно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст