ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Баба Вида“ е обезопасена и отворена за посещения

От днес, 7 ноември, средновековната крепост „Баба Вида“ отново е отворена за посетители. Обиколката ще става по нов маршрут, гарантиращ тяхната безопасност. Отварянето на крепостта става със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Видин – Юлиян Петров.

Маршрутът за разглеждане на “Баба Вида” е следния: Входна кула – Външен двор (посока Летен театър) – Рампа – Вътрешен двор (т нар. каре).

В заповедта се посочва още, че входа към Вътрешния двор остава затворен за неопределено време. Участъците, където е констатирано частично срутване и падане на зидария, са обезопасени.

Алтернативният маршрут за разглеждане на “Баба Вида” е определен, след като комисия на Община Видин вчера направи пореден оглед и препоръча отварянето ѝ.

Единствената изцяло запазена средновековна крепост в България бе затворена след регистриране на трето по ред срутване на зидария. Големият проблем в случая е, че този път не са поддали външните стени, а са падали камъни от стените на втория вътрешен двор, над входа.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст