ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски: Безотговорно е да се говори за избори по време на война

Зеленски

От ключово значение е вниманието да се съсредоточи върху военните предизвикателства, каза президентът на Украйна

Президентът Володимир Зеленски заяви, че е безотговорно да се водят разговори за произвеждане на избори в Украйна по време на война и призова за единство, за да се избегнат безполезни политически дискусии, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че е от ключово значение вниманието да се съсредоточи върху военните предизвикателства, пред които е изправена страната, докато се опитва да изтласка руските сили, окупирали близо една пета от територията й при започналата преди повече от 20 месеца пълномащабна инвазия.

“Всички разбираме, че сега, във военно време, когато има множество предизвикателства, е крайно безотговорно да се занимаваме с въпроси, свързани с изборите, по такъв несериозен начин”, каза той във вечерното си видеообръщение, предаде БТА.

“Трябва да осъзнаем, че сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на държавата и нейния народ. Смятам, че избори в този момент не са уместни”, допълни президентът.

Съгласно действащото в Украйна военно положение изборите са забранени, но Зеленски обмисляше дали да се позове на специални разпоредби за свикването им – промяна в закона и чуждестранна помощ за финансиране на произвеждането им. Той каза, че би искал да се кандидатира за втори мандат, ако има избори.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза през уикенда, че президентът претегля плюсовете и минусите на евентуални военновременни избори.

От чужбина, включително от американския сенатор републиканец Линдзи Греъм, се чуха призиви да се свикат избори като доказателство за доброто състояние на демократичните институции в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст