ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Попов свързва значението на “чувам” с незабелязано решение на кабинета

В българския език думата “чувам” има две значения – на “слушам” и “отглеждам”.

Така министърът на околната среда и водите Юлиян Попов започна изказването си на дискусионния форум “Powers Summit 2023”, на който представителите на властта са призовани да чуят исканията на бизнеса и на браншовите организации.

След това Попов обърна внимание, че миналата седмица на заседанието на Министерския съвет е било взето много важно решение, което обаче малцина са забелязали.

То засяга конкурсите за бордовете и за изпълнителните тела на държавните дружества. По-конкретно има за цел държавните дружества да се отделят от управлението на изпълнителната власт. Ако това се случи, този акт ще бъде един от най-значимите, извършени от правителството, отбеляза министър Попов.

След това обясни причината – един от най-големите проблеми на България е директното политическо управление на държавните предприятия. По думите на екологичния министър държавните предприятия трябва да са държавна собственост, а не предмет на държавно управление. Той призна, че тази огромна ключова промяна се извършва, тъй като е изискване за приемането ни в ОИСР – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Министърът се похвали, че по отношение на ОИСР неговото ведомство е напреднало най-много в посока покриването на критериите й за членство.

По отношение на приоритетите и обещанията, които изпълнителната власт ще даде на бизнеса и на браншовите организации, министър Попов се пошегува, че ще даде “женска дума”, тъй като жените напоследък дават “мъжки думи”, а той иска да спазва баланса.

После със сериозен тон обърна внимание, че едно от желанията на бизнеса и на браншовите организации вече е удовлетворено и има Консултативен съвет за Зелената сделка към Министерския съвет, като тъкмо Юлиян Попов е негов председател. В него влизат министерства, работодатели, синдикати, неправителствени организации.

“И той не само работи, но неговият продукт доведе до стачките на миньорите”, отбеляза министър Попов. Той добави, че всички видели случката, но остави отворен въпроса защо бизнесът не е забелязал, че желаният от него съвет вече съществува.

Така че освен че ние ви чуваме, то и вие чувайте какво става и нещо повече – чувайте се и вие помежду си“, подчерта министърът на екологията. След това той с огорчение цитирани данни от изследвания, които регистрират какво точно българите разбират под “Зелена сделка”. На първо място – затваряне на “Марица”, на второ – въздухът ще стане малко по-чист и на трето – българинът ще плаща повече ток. На практика нито едно от трите “пророчества” не отговаря на истината. По този повод Юлиян Попов призова бизнесът да не гледа на публичния ресурс като на грант.
“Зелената сделка” означава конкуренция, откъдето се ражда и огромният напредък на българските компании”, подчерта министър Попов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст