ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът разясни: Задържаните от “Хамас” нямат български паспорти, а произход

Бабите и дядовците на задържаните от “Хамас” са живели в България. После те са се преместили в Израел.

Това разясни премиерът Николай Денков на въпрос на журналисти, при който те препредадоха питането на вицепрезидента Илияна Йотова – дали задържаните имат български паспорти.

Те са с български произход, а вицепрезидентът Илияна Йотова много добре знае, че всичко, което е можело да се направи, е направено. Ние съдействаме на израелските власти, така че те да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие – всичко, което може и е трябвало да бъде направено, е направено“, подчерта Денков.

По отношение на изпратеното писмо до президента Румен Радев за освобождаването на председателя на ДАНС и по-конкретно на срока, в който се очаква той да отговори, Николай Денков отбеляза, че колкото по-бързо се реши проблемът, толкова по-добре. Той бе категоричен, че отговорността за националната сигурност е в правителството и заради това той се надява, че президентът ще разбере, че неговата позиция е незащитима.

Денков заяви, че по-късно днес (7 ноември) в Министерския съвет ще се види с министъра на електронното управление – Александър Йоловски, за да разбере от него какво точно се е случило. Той обаче бе категоричен, че със сигурност заместник-министърът му е извършил административни нарушения, но тези нарушения не са причина за отмяната на първия тур на изборите. Първото нарушение е, че са използвани лични устройства тогава, когато това не е било редно. Предни години се правело същото, така че заместник-министърът не бил направил нещо извънредно, но просто е трябвало да бъде много по-внимателен, защото този тип административни нарушения са били използвани, за да му се вмени, че в него е вината за отмяната на машините за първия тур.

“Истинската причина да се махнат машините е, че заместник-председателят на ДАНС не провери информацията, която изпрати, и второ, без тя да бъде проверена, той я направи публично достояние, така че нямаше време да се реагира и да се види дали има реални рискове по отношение на машините и това послужи като основание и на ЦИК, и на политици, да поискат отмяната на машинното гласуване”, обясни Денков.

Той подчерта, че ЦИК са отменили машинното гласуване, нарушавайки Изборния кодекс, без да изчакат срока, в който е трябвало да бъдат удостоверени машините. Той напомни и че Висшият административен съд използвал друго основание, а не това, което използвала ЦИК, за да обясни защо са махнати машините на първия тур, и така било разрешено използването на машините на балотажа.

По отношение на това дали се притеснява от коментарите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за смисъла от сглобката и дали ще се стигне до ротация, премиерът обърна внимание, че кабинетът му има програма, съгласувана с Мария Габриел, а в Народното събрание имат програма за приемане на закони, като е изключително важно там да следват доброто темпо и качеството на законите, които са приемали досега, особено по отношение на правосъдната реформа, и това да продължи и през следващите два месеца, когато предстоят промените в Конституцията и приемането на правилата за състав на антикорупционната комисия.

Премиерът бе категоричен, че предизборните критики, заплахи и коментари, трябва да приключат и трябва да се влезе в работен режим.

На въпрос дали ще има пари за “Хемус”, каквито съмнения се чуха от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Денков отговори положително, като уточни, че бюджетът за капиталови разходи е значително увеличен. Освен това ще има пари и за повишаването на доходите, и за инфраструктурни проекти, но първо бюджетът трябва да бъде внесен в Народното събрание и тогава тепърва ще започне същинският разговор за него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст