ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сарафов настоя ЕС да чуе аргументите ни за прием в Шенген

Борислав Сарафов

Въпросът за приемането ни в Шенген е ключов за всички българи, нашите аргументи трябва да бъдат чути, заяви в Брюксел и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов. Както по-рано днес “Банкеръ” информира, той се намира в сърцето на ЕС, за да участва във форума “Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на ЕС”.

“Ролята на България е ключова. В днешния свят на нестабилност, тези предизвикателства са изключително важни и трябва да бъдат решени. През територията на България преминават 5 транспортни коридора, конфликтите в момента засилват мигрантския поток”, отбеляза Сарафов.

Той подчерта, че международната ситуация прави ролята на България още по-значима, а страната ни се справя успешно с всички предизвикателства. “На конституционно ниво сме ангажирани с реформи в правосъдието, България изпълнява успешно всички критерии. Имаме комплекс от мерки за спиране на трансграничната престъпност. Спирането на престъпността изисква комуникация и взаимодействие, включително с държавите, които не са членове на съюза”, Сарафов.

“Работи се по направленията незаконна миграция, контрабанда, трафик на хора. Противодействието им се извършва с ясен механизъм между прокуратурата, Министерство на правосъдието и нашите партньори. Охраняваме добре границите и заслужаваме да бъдем част от Шенген. Надявам се форумът да бъде още една стъпка към тази цел. Нека тя даде възможност за хармонизиране на правилата и да разкрие нови перспективи. Прокуратурата ще мобилизира целия си капацитет за тази цел”, заяви Сарафов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст