ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ покани всички участници в АТИС на срещата на върха в Сан Франциско

бизнес

Администрацията на САЩ отправи покани за срещата на върха през ноември в Сан Франциско (Калифорния) до всички членове на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), включително Русия. Това обяви на брифинг Мат Мъри, високопоставен американски служител в международната организация.

Той добавя, че САЩ възнамеряват да действат като домакин „в съответствие с духа и принципите на АТИС и в съответствие със законите и разпоредбите на САЩ“. „А що се отнася до законите и разпоредбите на САЩ, това включва и вземането под внимание на санкциите“, коментира Мъри.

„Ангажиментът, който поехме, когато предложихме да бъдем домакини на тази среща на върха през 2023 г., беше, че ще бъдем домакини на срещите, въз основа както на духа и принципите на APEC, така и на законите и нормите на САЩ“, казва той. „А що се отнася до законите и разпоредбите на САЩ, това включва и вземането под внимание на санкциите. Така че, отново, ние водихме дискусии относно подходящо представителство на други страни на предстоящата среща на върха в Сан Франциско“, отбелязва Мъри.

Той избегна директен отговор на питане да изясни как Съединените щати ще реагират на присъствието на някои участници в АТИС, използвайки същите подходи на принципа на реципрочност, тоест като вземат предвид собствените си национални санкции и подобни решения по отношение на Вашингтон и някои американски официални лица, когато изпращаме на покани за форум за срещи. “Мога да говоря само за това, което правим в годината на нашето председателство на АТИС, и за ангажимента, който поехме. И ние вярваме, че сме изпълнили този ангажимент”, заяви дипломатът.

Срещата на върха на АТИС ще се проведе в Сан Франциско на 15-17 ноември.

Решения на американската администрация

Както The Washington Post съобщи през юли, позовавайки се на американски служители, администрацията на САЩ реши да не покани руския президент Владимир Путин на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско.

Вестникът добавя, че Белият дом също така е решил да не позволи на Джон Лий – ръководителя на Хонконг, който е със статут на специален административен район на Китай, да участва в срещата на върха. Преди това Вашингтон наложи санкции срещу него и някои други китайски служители.

Коментирайки тази публикация, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков е казал пред ТАСС, че Кремъл със сигурност няма да чака поканата на Путин за срещата на АТИС. Той уточнява, че Кремъл все още не е взел решения относно евентуалното участие на Путин в срещата на върха на организацията и е предложил да се изчакат официални изявления от американска страна относно тази предстояща среща. Песков посочва, че форматът на участието на Москва в срещата на АТИС в Сан Франциско ще стане известен своевременно.

Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) (Asia-Pacific Economic Cooperation) е регионална икономическа организация с централен офис в Сингапур. Тя включва 19 държави и две територии. Сред тях са 12 основатели: Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония. Участват още КНР (присъединила се през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993 г.), Чили (1994 г.), Русия, Виетнам и Перу (1998 г.). През 1991 г. Хонконг и Тайван, се присъединиха към АТИС.

АТИС е създадена през 1989 година в Канбера по предложение на министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия. Целите на организацията са облекчаване на свободната търговия и развитие на регионалното сътрудничество. Първоначалният висш орган е ежегодна среща на ниво министри, но след промените през 1993 година взимат участие лидерите на държавите членки. 

АТИС действа на принципа на необвързващи споразумения. Всички решения, които се взимат на форумите, се приемат с консенсус. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст