ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чарлз Трети представи в тронно слово пред британския парламент законодателните планове на правителството

крал чарлз чарлс III трети тронно слово, крал Чарлз Трети

С речта, която се произнася от монарха, но всъщност е написана от правителството, се дава началото на новата сесия на парламента

Британският крал Чарлз Трети представи в тронното слово на монарха, което той произнесе в британския парламент днес, законодателните планове на правителството, които ще бъдат гласувани в парламента през следващите месеци, предаде Ройтерс. Предвижда се депутатите да разгледат пакет от сериозни политически мерки, както и промени в Наказателния кодекс, налагащи по-сурови наказания за тежки криминални престъпления. Новите текстове ще бъдат гласувани преди следващите парламентарни избори в страната, съобщава БТА.

С речта, която се произнася от британския монарх, но всъщност е написана от правителството, се дава началото на новата сесия на парламента. Вероятно тази сесия ще бъде последната преди изборите, които трябва да се произведат до януари 2025 г. Много от правителствените политики, представени от Чарлз Трети днес, са насочени към привличането на гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

За произнасянето на тронното слово крал Чарлз Трети, пристигна както е традицията, в парламента с пищна каляска, придружаван от кралица Камила. В района на парламента обаче той бе посрещнат от десетки протестиращи, скандиращи: “Това не е моят крал”, нещо, което беше немислимо по времето на кралица Елизабет Втора, отбелязва Франс прес.

За тронното слово кралят носеше имперската корона и седна на златния трон в Камарата на лордовете.

Ритуалите в церемонията по произнасянето на тронното слово датират от няколко века. Три часа след произнасяне на тронното слово от монарха, депутатите се събират в Камарата на общините на парламента и започват шестдневни дебати по мерките, които ще предприеме правителството, обявени в речта. В последния ден от дебатите се организира символичен вот. Тъй като правителствата в страната са излъчвани от парламентарното мнозинство, в последните десетилетия този вот никога не е губен от тях. За последно символичният вот беше изгубен от правителството на Станли Болдуин през 1924 г., припомня Франс прес. Символичният вот и дебатите преди него са различни от дебатите и гласуванията в пленарна зала, които ще бъдат организирани на последващ етап относно планираните законодателни мерки, представени днес от краля в тронното слово.

Тази година тронната реч беше първата произнасяна от крал, а не от кралица от 72 години насам, припомня още Франс прес, визирайки дългогодишното властване на Елизабет Втора. Това е и първото тронно слово на Чарлз Трети като монарх. Той наследи престола миналата есен след кончината на майка си, но официалната церемония по коронацията му беше тази пролет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст