ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийният министър Румен Радев: Политиките и стратегиите се пишат при нас, а не някъде другаде!

“Чухме ви” – подчерта множественото число на глагола – енергийният министър Румен Радев по време на форума “Powers Summit 2023”, след като представителите на сектора и заинтересованите страни обсъдиха проблемите си.

Министър Радев отбеляза, че е дошъл на срещата с целия си екип, тъй като енергийните политики и стратегии вече се пишат в министерството, а не по някакви кабинети, някъде другаде. Със задоволство отбеляза, че нещата, които е чул като искания, са в посоката, в която от министерството работят.

След това той призна, че наистина си е предизвикателство извеждането на битовите потребители на нерегулирания пазар, още повече че регулираният пазар е значителен и може да се установи във всяко едно решение за цените на КЕВР, където е записано, че е 12.2 тераватчаса годишно, което, съотнесено към вътрешното потребление в България, което 33-34 тераватчаса, представлява значителна част от него.

По отношение на разяснителната кампания за либерализацията на пазара министър Радев посочи, че такава е предвидена от законодателя и за нея са необходими сериозни усилия. По този повод той призна, че вероятно не е от най-речовите министри, но за него е най-важно да си върши работата – да подсигури нужната енергия. По този повод той обяви, че делът във вътрешното потребление на електроенергия е близо 45% от ВЕИ, като разликата отива към износ, тъй като в момента се прави планираният годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Министър Радев обърна внимание и на значението на регламента на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка за гарантиране на сигурни и устойчиви доставки на суровини от критично значение. По думите му от министерството работят много активно по нея.

След това той набеляза като проблем създаденото у нас негативно отношение към Брюксел, което се е пренесло и върху Зелената сделка, която реално е нещо хубаво и не би могла да съществува без енергийната индустрия и без основните суровини. Това, което е важно да се отчете, е че при дейностите по нея от Европейската комисия държат да се спазва процедурата по оценката на въздействие. Обичайно, мерките, които се предписват по нея, са предмет на продължително събиране на мнения и на становища. И именно в този процес България трябва да участва активно, но не само в лицето на държавните институции, но и като бизнес компании и като браншови организации. Само по този начин страната ни ще си гарантира националния интерес, завърши енергийният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст