ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с “Хамас”

военен контрол

След унищожаването на “Хамас” ще трябва да има обща отговорност за сигурността, заяви израелски министър

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с “Хамас”. Това заяви Рон Дермър, израелският министър на стратегическите въпроси, в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, предаде БТА.

Дермър припомни, че Израел се е изтеглил от ивицата Газа преди 17 години. Министърът заяви, че веднъж след като “Хамас” вече не е на власт там и след унищожаването на неговата инфраструктура, Израел ще трябва да има обща отговорност за сигурността за все още неустановен период. В отговор на въпрос как ще бъде организирана тази отговорност, Дермър призна, че въпросът остава отворен, но увери, че няма да става дума за окупация.

Дермър е бивш посланик на Израел в САЩ. Той е приближен на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Думите му идват в момент, в който Вашингтон заяви, че се противопоставя на нова дългосрочна окупация на Газа от Израел.

“В общи линии ние не подкрепяме повторната окупация на Газа от Израел и Израел не го подкрепя също”, заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател вчера. Това пък беше реакция на думите на Нетаняху от понеделник, който заяви тогава, че иска Израел да поеме общата отговорност за сигурността в тази територия след края на войната с “Хамас”.

“Водим активни разговори с нашите израелски колеги относно това какво трябва да представлява ивицата Газа след конфликта. Президентът Джо Байдън запазва позицията си, според която повторна окупация от израелските сили не е правилното нещо, което да се направи”, каза също Кърби. Но добави, че едно нещо остава несъмнено и то е, че “Хамас” не може да е част от уравнението”.

Говорителят на “Хамас” Абдел Латиф ал Кану реагира в “Телеграм” на тези думи, като заяви, че казаното от Кърби за бъдещето на Газа след “Хамас” е фантазия и напомни, че палестинският народ е единствено този, който ще реши какво да бъде бъдещето му.

Дермър пък призна, че Израел ще се сблъска с трудности в деня след елиминирането на “Хамас”. Кой ще управлява Газа? Ако една палестинска сила управлява Газа за доброто на нейните граждани и без да иска да разруши Израел, тогава можем да дискутираме това”, заяви той, цитиран от Франс прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст