ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Никола Минчев посочи червените линии за ПП-ДБ пред по-нататъшното управление на сглобката

Никола Минчев

Местните избори са едно събитие, което няма отношение към случващото се в НС. Конфигурацията в Парламента днес не беше нормална. Мнозинството трябва да осигури стабилност. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание от “Продължаваме промяната-Демократична България” Никола Минчев пред БТВ.

„Колегите казаха сутринта, че имат партийни ангажименти и няма да присъстват в зала. Това не отговаря на начина, по който се формира нормалната парламентарна дейност. Това не отговаря и на приоритетите, които заедно сме задали“, не спести критиката си той.

Минчев коментира и недоволството на ГЕРБ. „Когато анализът идва три дни след изборите, това е изненадващо. В крайна сметка местните избори не са показали някаква коренна промяна, за да се налага преформатиране на управленския модел. Критики може да има, но ние сме отворени за диалог. Не разбирам част от критиката на ГЕРБ. Когато едни министри действат в сферата си на компетентност, в това няма нищо странно“, подчерта той.

На въпрос дали от ПП-ДБ са склонни да подпишат управленско споразумение с ГЕРБ, зам.-председателят на НС заяви: „Да има ясно разписан механизъм за действие е добър вариант. Независимо от бройката хора, които взимат решението, важно е какво е приетото решение. Може да се мисли по такъв документ, но ако това е коалиционно разпределение на министерски постове, не сме съгласни и не сме отворени за това. След 4 месеца, когато дойде времето за ротация, единствената стъпка е за премиера и вицепремиера, за друга промяна не сме съгласни и трябва да се одобри от всички лидери. Това са ангажименти, по които сме се разбрали и ги изпълняваме“, обясни Минчев.

„Не съм съгласен, че Министерство на финансите и министър Асен Василев са склонни към разхищение. Това, че има по-висока разходна част не е проблем, стига и приходната част да съответства на едни разумни критерии. 3% са един разумен дисбаланс. Те означават повече разходи, отколкото приходи, но в настоящата геополитическа ситуация, не представляват някакъв сериозен риск“, изтъкна Никола Минчев.

Той подчерта, че бюджетът, който се обсъжда, има за цел да изпълнява и Маастрихтски критерии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст