ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омбудсманът сезира премиера и министри във връзка с наредба за енергийната бедност

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на енергетиката Румен Радев, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков за остро нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че обществените консултации на проекта на наредба за енергийната бедност, който засяга стотици хиляди домакинства, приключва днес. В същото време промените в Закона за енергетиката не са обнародвани в “Държавен вестник”, защото президентът Румен Радев наложи вето. Според решение на петчленен състав на ВАС, обсъждането на проект за наредба трябва да започне, след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Дори и депутатите да преодолеят наложеното от държавния глава вето и законът да бъде приет, крайният срок на обществените консултации на наредбата изтича днес, т.е. преди обнародването на измененията на Закона за енергетиката. Така на практика процедурата по общественото обсъждане е опорочена. Отделен е въпросът, че няма публикувани мотиви, наред с проекта на наредбата, посочва още омбудсманът.

Относно проекта омбудсманът е категорична, че поражда много въпроси без отговори и отбелязва, че се налагат основателни съмнения относно определяне броя на нуждаещите се, достигането до тях на схемите за подпомагане, финансовите и други средства, които ще са необходими за прилагането на наредбата, както и редица други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст