ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Такса смет – според естествения ни интелект

боклук

Такса смет от догодина трябва да е според количеството. Моделите, които ще бъдат разработени, ще са според вида на населеното място и типа на застрояването. За момента са обособени 8 такива категории.

Ще се плаща само за това, което изхвърляме в сивите (старите метални) кофи. Към цветните контейнери за сортирани отпадъци ще се добави още един – кафяв. В него ще се слагат обелките от картофи и ябълки и останали манджи от предишни дни. Тези суровини ще се компостират и ще се използват за торене. За да бъде подходяща за изхвърляне в жълтия контейнер, кофичката от кисело мляко обаче ще трябва да е измита.

Тези и още подобни нововъведения ще ограничават мърлявщината ни. Те ще провокират естествения ни интелект, за да може да бъде по-чиста държавата.

Колкото до таксата смет, тя трябва да стане според количеството. Както обясни пред БНР заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, въвеждането на новия модел е необходимо да приключи до 2025 година.

По думите му всяка община ще може да избира кой модел е най-подходящ за нея, като те “могат да бъдат и хибридни, и съвсем директно измерване на количеството”.

Общините са ключов играч в цялата схема по управление на отпадъците. Необходима е интензивна работа през цялата 2024 г. във връзка с промяна на модела за таксата битови отпадъци. Ще се работи за по-мащабно навлизане на разделното събиране, коментира в предаването “Хоризонт до обед” и Десислава Стойкова, юрист и експерт по устойчиво управление в сдружението на общините.

Според нея при оптимално изхвърляне на боклука таксата битови отпадъци може и да намалее.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст