ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Nike обвинява конкурентите New Balance и Skechers в нарушаване на патенти

адидас и найк

Американската корпорация за спортни обувки и облекло Nike съди New Balance и Skechers, обвинявайки ги в нарушаване на правата на интелектуална собственост, съобщава Reuters.

Съдебните дела на Nike, заведени във федералните съдилища в Масачузетс и Калифорния, твърдят, че New Balance и Skechers са използвали патентованата технология Flyknit на Nike в собствените си маратонки и спортни обувки. По-специално става дума за моделите Fresh Foam и FuelCell от New Balance, както и за моделите Ultra Flex и Glide Step от Skechers.

Nike иска от съдилищата да наредят на New Balance и Skechers да заплатят обезщетения и да забранят на ответниците по-нататъшно използване на патентованата технология.

Това не е първото дело на Nike за технологията Flyknit. По-рано компанията е обвинявала Adidas, Puma и Lululemon в нарушаване на патенти. Nike вече са постигнали извънсъдебни споразумения с първите двама, но процесът с канадския търговец на дребно Lululemon продължава. В същото време предмет на противоречия в случая с Lululemon беше първата линия собствени спортни обувки.

Както отбелязва уебсайтът на Nike, технологията Flyknit “използва влакна с висока якост, за да създаде лека горна част с целеви области на опора, разтягане и дишане.” В съдебните дела се казва, че патентованата технология позволява да се правят горни части на обувки с висока производителност с по-малко материали и отпадъци.

Nike, Inc., с централен офис близо до Бийвъртън, Орегон, Съединени щати, е най-големият доставчик в света на спортни обувки и облекло и основен производител на спортно оборудване, с приходи над 46 милиарда щатски долара през фискалната 2022 година.

Компанията е основана на 25 януари 1964 г. като “Blue Ribbon Sports” от Бил Бауърман и Фил Найт и официално става Nike, Inc. на 30 май 1971 година. Тя носи името си от Нике, гръцката богиня на победата. Nike предлага продуктите си под собствената си марка, както и Nike Golf, Nike Pro, Nike+, Air Jordan, Nike Blazers, Air Force 1, Nike Dunk, Air Max, Foamposite, Nike Skateboarding, Nike CR7 и дъщерни дружества, включително Air Jordan и Converse (марка). Nike също притежаваше Bauer Hockey от 1995 до 2008 г., а преди това притежаваше и Cole Haan, Umbro и Hurley International. 

В допълнение към производството на спортно облекло и оборудване, компанията управлява магазини за търговия на дребно под името Niketown. Nike спонсорира много високопоставени спортисти и спортни отбори по целия свят с високо признатите търговски марки „Just Do It“ и логото на Swoosh.

Skechers USA, Inc. е американска мултинационална компания за обувки. С централен офис в Манхатън Бийч, Калифорния, тя е основана през 1992 г. и е третата по големина марка обувки в Съединените щати. 

New Balance Athletics, Inc. (NB), най-известен просто като New Balance, е един от големите световни производители на спортни обувки и облекло. Базирана в Бостън, Масачузетс, мултинационалната корпорация е основана през 1906 г. като New Balance Arch Support Company.

New Balance поддържа производствено присъствие в Съединените щати, както и в Обединеното кралство за европейския пазар, където произвежда някои от популярните си модели. New Balance твърди, че отличава своите продукти с технически характеристики, като вложки от смесен гел, броячи на петите и по-голям избор от размери, особено за много тесни или много широки ширини. Компанията е частна собственост и има 5.3 милиарда долара приходи през 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст