ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравната комисия ще обсъди отпадане на задължителната карантина за COVID-19

коронавирус

Комисията по здравеопазване в парламента ще обсъди на първо четене отпадане на задължителната карантина за носители на COVID-19, болни и техни контактни лица. Промените в Закона за здравето бяха одобрени от Министерския съвет в началото на септември.

Според предложените промените заразяването с коронавирус отпада от списъка на болестите, при които хората се поставят в задължителна изолация. Такива са например холера, чума, малария, полиомиелит. Според сегашните действащите текстове в закона при положителен резултат за COVID-19 от проведено в лаборатория изследване, заразеният се карантинира за седем дни, а контактните му лица – за пет дни. В мотивите към законопроекта се посочва, че продължаваме да сме в условията на пандемия, но коронавирусът не изисква прилагане на спешни противоепидемични мерки.

В средата на октомври от Столичната здравна инспекция напомниха, че в детските заведения и училищата трябва да се провежда сутрешен филтър във връзка с увеличилия се брой на заразени с вируса. В лечебните заведения и социалните институции за възрастни хора и хора с увреждания въведоха изискване за носене на маски от външни посетители.

На заседанието на ресорната комисия също така ще бъдат обсъдени и правилата за предлагане и избор на подуправител на Здравноосигурителната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст