ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кредитният дълг на американските милениуми е рекорден

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп продажби кредити

Федералната резервна банка на Ню Йорк публикува данни за потребителския дълг в САЩ за третото тримесечие. Общият дълг, включително ипотеки, студентски заеми, заеми за автомобили, потребителски заеми, дълг по кредитни карти и други, е нараснал с 1.3% до 17.29 трилиона долара. Ипотечните кредити са се увеличили със 126 милиарда долара до 12.24 трилиона долара. Дълговете по заеми за автомобили са с 13 милиарда долара повече и вече са в размер на 1.6 трилиона долара, студентските заеми нарастват с 30 милиарда долара до 1.6 трилиона долара, а дълговете по кредитни карти – с 48 милиарда долара през последното тримесечие до рекордните 1.08 трилиона долара

Анализирайки получените данни, експерти от Федералната резервна банка на Ню Йорк отбелязват най-вече значително увеличение на просрочените задължения по кредитни карти и заеми за автомобили. „Процентът на нарастване на просрочията по ипотечните кредити, които съставляват по-голямата част от всички потребителски дългове, остава под нивата отпреди пандемията”, отбелязва докладът. „Въпреки това, темпът на растеж на просрочията по автомобилните заеми и кредитни карти надхвърли предпандемичния нива на Ковид и продължава да нараства. И ако ръстът на просрочените плащания по кредитите за автомобили през последните тримесечия беше с доста умерен темп, темпът на растеж на просрочените плащания по картите се ускори значително.”

Говорейки за причините за това явление, банковите експерти отбелязват, че „като цяло увеличението на просрочените плащания по карти е приблизително еднакво за всички социални групи и региони. Но по отношение на възрастовите групи се наблюдава рязък ръст на закъснелите плащания сред представителите на поколението милениум (родени 1980-1994 г.).“ „Докато представителите на други поколения – Бейби бумъри (родени 1946-1964 г.), Поколение Х (1965-1979 г.) и Zoomers (1995-2011 г.), имат забавени плащания по кредитни карти средно в съответствие с нивата отпреди пандемията, милениалите имат нива закъснели плащания, които надхвърлиха нивата преди пандемията в средата на миналата година и сега са с 0.4% по-високи в сравнение с третото тримесечие на 2019 г.“, отбелязват от Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст