ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на “Възраждане” за промени в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на “Възраждане“ за промени в Изборния кодекс. В подкрепа на законопроекта гласуваха 52 депутати, 13 бяха “против“ и 83 се въздържаха, предаде БТА.

От “Възраждане” предлагаха Централната избирателна комисия да се състои от 25 членове (в момента е от 15), включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, след последните проведени избори за народни представители. Съставът на комисията да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в Народното събрание и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията.

Предвиждаше се също ЦИК да се произнася с решения, които се приемат с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите членове, и да се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство или липсва произнасяне с решение по отправено искане, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на Изборния кодекс чрез ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок от публикуването на протокола от съответното заседание. При отмяна на решение за отхвърляне ЦИК постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от присъстващите членове.

От един IP адрес да може да бъде подадено само едно електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, предлагаха още от “Възраждане“, както и от територията на България да не могат да бъдат подавани електронни заявления през интернет страницата на ЦИК.

Според Антоанета Цонева от “Продължаваме промяната – Демократична България“ ЦИК не трябва да бъде формирана на политически принцип, затова подобно предложение не решава никакъв проблем с обективността на комисията. “Трябва да изберем професионална ЦИК от седем или девет души, които имат добри познания по изборния процес и са с добра репутация”, счита тя.

От “Възраждане“ и ГЕРБ-СДС попитаха откъде ще дойдат тези независими експерти и кой ще ги назначи. “Не знам кой ще ги назначи тези хора – правителството ли, парламентът ли, Светият синод ли, откъде идват тези политически необвързани хора”, попита Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

Петър Петров от “Възраждане“ подчерта, че е редно народното представителство да има проекция в състава на ЦИК. “Искаме не да се прекрати мандатът ѝ, а съставът да бъде увеличен от 15 на 25 членове”, поясни той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи да се създаде работна група или подкомисия към някоя комисия и да ѝ се възложи анализ на изборното законодателство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст