ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Различия между САЩ и Израел за бъдещето на Газа след войната

Антъни Блинкен Блинкън
Антъни Блинкън

Двете страни са единни, че “Хамас” не може повече да управлява, но Израел не предвижда палестинско самоуправление

Задълбочават се различията между САЩ и Израел за бъдещето на ивицата Газа след приключването на израелската операция срещу “Хамас”, след като вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изложената от първия дипломат на Вашингтон визия за бъдещето на Газа би трябвало да послужи и като възпиращ фактор за следвоенните сценарии, лансирани от представители на крайнодясното израелско правителство и неговите привърженици. Изглежда думите на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската армия вероятно ще запази контрола над сигурността в Газа “за неопределен период”, са изострили опасенията на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко намерение за следвоенното управление на Газа “трябва да включва ръководено от палестинците правителство и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономия”, каза Блинкън пред репортери в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от групата на седемте най-развити икономики (Г-7) се събраха в Токио за среща, чийто основен предмет беше нападението на “Хамас” на 7 октомври срещу Израел и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, блокирани в Газа от продължаващата вече месец израелска офанзива и блокада срещу анклава.

Блинкън потвърди становището на правителството “Байдън” срещу всякакво трайно връщане на израелския контрол над Газа, както и срещу предложение – лансирано в политически доклад на израелското министерство на разузнаването – за изтласкване на палестинските жители на Газа към съседен Египет.

“Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, точно както бяхме пределно ясни, че сме против всякакво разселване на палестинското население”, каза Блинкън. “Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в крайна сметка и до палестинската държава, е нужно да бъде съставено правителство на (палестинското) единство.”

Изказването на дипломата ясно очерта въпросите, по които правителството на Нетаняху и най-важният му съюзник имат различия, що се отнася до начина, по който Израел води войната и следвоенните отношения с палестинците.

САЩ и Израел са единни в мнението си, че движението “Хамас” не може повече да управлява Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските официални представители не са споменавали сформирането на независимо палестинско управление като надеждна опция.

В момента Палестинската автономия администрира полуавтономните райони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и международно признат, палестинският президент Махмуд Абас е дълбоко непопулярна личност сред палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономия като прекалено некомпетентни, за да бъдат надежден партньор на Израел в усилията за постигане на мир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст