ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тече, всичко тече

Трагикомична история се разигра на тенис турнира “София оупън” в зала “Арена София” (известна преди това като “Арена Армеец”), след като покривът на залата, където се провеждат мачовете, протече.

Дъждът в София на 8 ноември, когато се случи злополучното събитие, беше проливен, но не чак в категорията „Циклон“, „Ураган“ или „Потоп“. Въпреки това на организаторите им се наложи няколко пъти да прекъсват двубоя между Джем Илкел (Турция) и австралиеца Макс Пърсел.

Най-много вода се събираше около основната линия и това принуди подаващи топките, често-често да влизат на терена с кърпи в ръце, да попиват и да бършат.

Ако това се случваше в някой квартален клуб или стара спортна зала, неремонтирана от миналия век – бива. В случая обаче става дума за сграда, която бе открита през 2011 г. и която

струва 90 милиона лева.

В началото на 2008 г. правителството на Сергей Станишев взе решение за построяването на многофункционална зала в квартал Слатина в близост до „4-ти километър“, като строежът се финансира от държавата. Залата бе официално открита на 30 юли 2011 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов, който преряза лентата пред около 13 000 зрители.

След едно от “дежурните” наводнения в Русе…

Залата стана повод за ожесточен сблъсък  между Борисов, който наричаше „Арена Армеец“ своя гордост и постижение, и бившата шефка на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, която обяви на всеослушание, че правителството на тройната коалиция има основна заслуга за изграждането на съоръжението. „От първата копка, до строежа, до проверките, до финансирането, до пускането и експлоатацията – залата сме я направили ние”, опонира ѝ Борисов.

След толкова много претенции за грандиозното строителство, сега остава да пуснат обществена поръчка за

спешно закупуване на кофи и легени

за събиране на дъждовна вода.

А децата може да бъдат подбирани не сред трениращите тенис, а сред… сръчните храбреци, миещи по светофарите стъклата на спрелите автомобили.

Това ще сложи край на печалния модел „ремонти на ремонта“, който в продължение на десетилетия излиза през носа на данъкоплатеца. Проблемът с качеството в строителството е толкова сериозен, че вече се радваме, ако ремонтът не нанесе повече вреди от завареното положение.

Протичането на залата

трагично напомня за срутването

на варненския булевард “Васил Левски” точно след ремонта и официалното му откриване от Борисов.

През 2019 г. проливен дъжд с градушка наводни множество улици във Варна, включително част от новия булевард и предизвика пропадане на кръгово кръстовище над булеварда. Срути се тротоар, а водата се изсипа като водопад върху новия път. Строителството струваше близо 120 милиона лева и бе най-голямата държавна инвестиция във Варна за последните десетилетия.

Само година по-рано – през 2018 г., огромни количества скална и земна маса се свлякоха по пътя към Рилския манастир само няколко месеца след приключване на цялостната рехабилитация на 30-километровата пътна отсечка. Тогава местните власти предупредиха, че  животът на хилядите туристи и поклонници, тръгнали към манастира, е застрашен. И обясниха защо – стотици хиляди тонове земна и скална маса

могат да се активират по всяко време.

Изпълнението на проекта за рехабилитация на пътя от Рила до Рилския манастир беше отлагано три пъти – от 2011 до 2018 година. Тогавашният кмет на Община Рила Георги Кабзималски твърдеше,  някои неща, включително и законови норми, са били пренебрегнати. Ефект – никакъв…

Какво да кажем за ремонтите в София? Те дори родиха няколко народни мъдрости, които като нищо ще останат актуални едно-две столетия – „Хубаво е, но не е готово!” и “Прекрасно, но още не се е слегнало!”

Най-тежкият гаф е пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание, а скандалът с парите, фирмата изпълнител и общинарското безхаберие стигна дори до Европейската прокуратура. Да се чуди човек извънземни ли са ги редили преди тези павета, или сега „павьорите“

запрятат ръкави не по първи петли, а след третата ракия?

Не по-малко трагичен е ремонтът на улица “Шишман”, която в последните шест години е непрекъснато разкопана и заради това докара до фалит не един и два бизнеса.

Примерите, за съжаление, са безкрай. Дано контролните органи си свършат работата и да стане ясно къде трябва да се кърпи, преди да протече. А че виновни и наказани няма да има, това ни е ясно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст