ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Шел” съди “Грийнпийс” за над 2 млн. долара

Британската мултинационална петролна и газова компания “Шел” съди неправителствената екологична организация “Грийнпийс” за най-малко 2.1 млн. щ. долара – един от най-големите в историята юридически искове срещу природозащитната група. Делото се води във връзка с протест на организацията от февруари когато шестима нейни активисти окупираха за 13 дни плавателен съд в Атлантическия океан, превозващ плаващо хранилище на “Шел” за произведено гориво и съоръжение за разтоварване (FPSO) до петролното и газово находище “Пингвини” на североизток от Шетландските острови.

“Грийнпийс” твърди, че размерът на обезщетението, за което претендира корпорацията и искането й екологичната организация да спре да се прицелва във фирмени петролни и газови активи представляват “една от най-големите юридически заплахи” за организираните протести в защита на околната среда за последните повече от 50 години.

“Шел” се опитва да “унищожи възможността на “Грийнпийс” да прави кампании и по този начин да заглуши легитимните искания за климатична справедливост”, коментира Арееба Хамид – един от двамата изпълнителни директори на “Грийнпийс Великобритания”. Въпреки че е била съдена за обезщетения и преди, подобен огромен размер е необичаен, твърди неправителствената група. “Шел” пък посочва, че признава правото за протести, но че те “трябва да се правят безопасно и законно”.

Заснето видео от 31 януари когато активистите са се качили на борда на кораба, показва, че те са се доближили до гигантския FPSO на малки лодки и в бурно море преди да се изкачат на палубата с въжета. Петролният гигант пояснява, че обезщетението трябва да покрие правните разходи по две предишни възбрани срещу протестиращи, както и похарченото за предприетите действия за ликвидиране на последствията от окупацията, включително и за мобилизирането на допълнителен спасителен плавателен съд.

“Шел” и контрагентите му са длъжни да възстановят направените значителни разходи в отговор на опасните акции на “Грийнпийс”, заявява корпорацията.

“Шел” е най-едрият европейски производител на суров петрол и най-голямата компания в базовия британски борсов индекс FTSE 100. Групата реализира рекордна печалба от 40 млрд. щ. долара през миналата година, която се равнява на почти 110 млн. долара на ден.

След като през февруари “Шел” и партньорът му “Флуор”, изградил EPSO, са информирали ответниците за намерението си да внесат съдебен иск, съдът е дал време на страните да се споразумеят извън съдебната зала. През този период, според представената от “Грийнпийс” кореспонденция, петролният гигант е предложил да намали поисканото обезщетение на 1.4 млн. щ. долара, ако природозащитниците поемат ангажимент да не протестират в бъдеще срещу активи на “Шел” в открито море или в пристанища на каквито и да било места по света. Адвокатите на компанията са добавили, че ако страните отидат на съд, искът може да нарасне до 6.5 млн. долара в случай че регистрираният в щата Тексас “Флуор” реши да преследва “Грийнпийс” за допълнителни загуби.

Екологичната организация е отхвърлила предложението на ищците през октомври и е заявила, че би се съгласила да се откаже от бъдещи протести единствено ако компанията се съобрази с решението на съда в Нидерландия от 2021-а, изискващо от “Шел” до редуцира с 45% всичките си вредни емисии до 2030 година. В момента английската група обжалва тази присъда.

“Шел” намали петролното си производство с около 20% през 2019-а и инвестира в нисковъглеродни форми на енергия, за да помогне за ограничаване на отделяните в атмосферата газове. Новият главен изпълнителен директор на компанията Уаил Сауан обаче забави темпото на трансформацията след като през юни обяви, че петролният добив ще бъде запазен стабилен и без промени до 2030-а и че фирмените продажби на природен газ ще продължат да нарастват.

От Полето на пингвините се добива суров петрол от 2002 година. През 2018-а “Шел” одобри планове да удължи живота на находището, от което ще се произвежда гориво, еквивалентно на 45 хил. барела дневно след като реконструкцията му приключи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст