ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев представи проектобюджет с дефицит от 3% и дълг 23.8% от БВП

Асен Василев Бюджет министерство на финансите

Министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на проекта за държавен бюджет за 2024 година. Проектобюджетът ще бъде публикуван в края на днешния ден на сайта на финансовото министерство. Предстоят редица обсъждания и междуведомствено съгласуване. Във вторник бюджетът ще бъде обсъден с политическите партии, ще има обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента. Очакванията са това да се случи на 22 ноември.

Предвиден е брутен вътрешен продукт от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%. Финансовото министерство очаква през 2024 година инфлацията да падне до 3% до края на следващата година. Дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа и 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% , каза министър Василев.

Бюджетът за догодина включва приходи от 77.6 млрд. лева и разходи от 83.8 млрд. лева.

Заложени са 1.1 млрд. лева повече за здравеопазване заради по-високите постъпления от здравни вноски в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в следствие на повишената средна работна заплата.

С около 590 млн. лева повече са предвидени за образование. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

Заложено е увеличение на минималната работна заплата и минималният осигурителен доход от 780 лева на 933 лева (50% от средната работна заплата за миналата година), както и увеличение на пенсиите по швейцарското правило с 11%. Предвидени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи.

Заложени са и капиталови разходи в размер на над 1 милиард лева във Фонда за общински проекти. Така общините могат да кандидатстват с проекти, свързани с пътища, ВиК, обществени сгради и културни институти.

Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лева за държавни културни институти за сценични изкуства, 9.3 млн. лева за филмовата индустрия и 28.5 млн. лева за механизма за постигнати резултати в областта на библиотеките, галериите и читалищата.

Корекции в параметрите и предложенията са възможни в рамките на следващите две седмици, като данъчните закони ще се разглеждат успоредно с бюджета, обясни Василев.

“Много е важно да се каже, че промените в закона за местните данъци и такси предложенията идват от Националното сдружение на общините в България”, подчерта финансовият министър. И добави, че ръководеното от него ведомство по никакъв начин не влияе и няма намерение да влияе на този процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст