ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дребни инвеститори са върнали руския борсов индекс до предвоенните равнища

Дребни руски инвеститори са тласнали базовия московски борсов индекс до равнищата отпреди нахлуването в Украйна. Именно техните пари в момента стимулират десетки компании да продават акции на борсата. От началото на годината половин дузина фирми от различни сфери – от информационните технологии до облеклото – са продали книжа за над 12.4 млрд. рубли (грубо 130 млн. щ. долара) чрез първични и вторични публични емисии, срещу едва едно успешно първично предлагане през 2022-а, по данни на агенция “Блумбърг”. Доминираща позиция в тазгодишните продажби имат дребните инвеститори, кешовите наличности по чиито сметки са надхвърлили осем пъти тези на едрите фондове.

Един от най-големите независими търговци на горива EuroTrans планира борсова регистрация на 21 ноември когато ще пусне акции за 26.5 млрд рубли – почти двойно по-голяма сума от общия размер на всички останали сделки, става ясно от уебсайта на фирмата. На 9 ноември пък златодобивната компания “Юзуралзолото”, която беше санкционирана от Великобритания през тази седмица, обяви, че ще предложи на инвеститорите 5% дял през този месец като ще гони пазарна оценка от 120 млрд. рубли. Скорошни емисии предвиждат и производителят на водка “Калуга дистилери кристал” и столичната верига от заложни къщи “Мосгорломбард”.

“Очакванията за голям брой първоначални публични оферти най-накрая се оправдаха, но пазарът е напълно променен”, коментира един от двамата главни изпълнителни иректори на руската инвестиционна банка “Ренесанс капитал” Максим Орловски. Той допълва, че без участието на институционални инвеститори като купувачи сделките ще останат дребни.

След като през 2021-а общото коичество акции, продадени на първоначални публични емисии в Москва и Лондон надхвърли 3 млрд. рубли, сделките пресъхнаха в резултат на разпореденото от руския президент Владимир Путин нахлуване в Украйна през февруари 2022 година. Фондовете напуснаха пазара след като Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции, а единствената оферта през миналата година е била на фирмата за електрически скутери Whoosh, която набра 33 млн. щ. долара.

За руснаците, останали у дома, желанието да получат доходи от спестяванията си, съвпада с нуждите на местните компании за финансиране след като достъпът им до капитали почти пресъхна. Руските банки предлагат около 10% годишна лихва по депозитите, но руският борсов индекс MoEx е скочил с 50% през тази година – един от най-успешните световни борсови индекси, които “Блумбърг” следи.

Руските пари вече не са добре дошли зад граница, което прави вътрешните опции за инвестиции по-привлекателни, посочва Олег Виюгин – бивш висш слуител на “Банк России” и на министерството на финансите. Той допълва, че “не всичките пари са напуснали Русия, но портата вече е затворена”.

По данни на Московската фондова борса над 80% от търговския оборот с акции е на частни инвеститори. По техните сметки е имало 8 трлн. рубли към края на второто тримесечие – с 48% повече от същия период на 2022-а, информира “Банк России”. Същевременно, фондовете, които са имали доминираща позиция при първоначалните публични продажби преди войната, са управлявали едва около 1 трлн. рубли.

По оценка на експерти, множеството дребни играчи може да повиши риска на московското фондово тържище, а доминацията им вкарва по-високи колебания в търговията. Засега обаче те се възползват от възможностите, като някои копании като “Астра груп” вече почти са удвоили пазарната си оценка

Шефката на “Банк России” Елвира Набюлина коментира, че повече и вероятно по-едри сделки могат да бъдат насърчени от правителтвена директива до руските инвеститори, придобили активи от напускащите страната чуждестранни бизнесмени, която задължава някои от тези акции да бъдат пуснати на борсата. Подобни оферти обаче трява да се правят от една до три години след приключването на сделките.

Без съмнение, е изключително любопитно как икономическите сили намират пресечна точка с геополитическите събития, за да оформят финансовия пейзаж. Възраждането на първоначалните публични емисии в Москва е отражение едновременно и на доверието на инвеститорите и на адаптивността им във времена на предизвикателства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст