ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Избори за главен прокурор ще има най-рано през лятото

атанас славов

Избори за редовен главен прокурор може да има най-рано в началото на лятото. Това съобщи пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов. Той посочи, че единственият вариант това да се случи преди лятото, е Законът за съдебната власт да се приеме в рамките на месец след конституционните промени, което според него е малко вероятно.

Правосъдният министър подчерта, че прогнозата му за лятото е реалистична с оглед на преструктурирането на Висшия съдебен съвет  (ВСС) и това, че ще има отделен прокурорски съвет, който ще избере главен прокурор. Той допълни, че самият процес ще започне през лятото на 2024 година.

По отношение на решението на Върховния административен съд за заседанието за машините – Славов разкритикува решението на Върховния административен съд (ВАС) да не заседава извънредно в съботата преди изборите на 29 октомври, за да определи дали е законосъобразна отмяната на машинния вот. Припопомняме, че ВАС заседава в първия работен ден след скандала – в деня след първия тур на изборите – понеделник, 30 октомври.

Славов посочи, че високият обществен интерес да имаме прозрачен изборен процес е в изпълнение на изискванията на Изборния кодекс – тоест с машини и с хартиено гласуване. Министърът посочи, че се е предполагало Върховният административен съд да намери време и възможност в съботния ден да се събере и да се произнесе. Той поясни, че в самите закони е записано, че в такава ситуация съдът трябва да се произнесе незабавно. Именно защото става въпрос за едно от основните конституционни права на гражданите – правото на гласуване.

По повод срещата с Лаура Кьовеши

Министърът на правосъдието съобщи, че е поговорил неформално с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която вчера беше на посещения в България. По думите му той й казал: “Госпожо Кьовеши, вие сте като рок звезда – всеки иска да се докосне до вас!” и има защо”. Той даде пример със заслугите й в борбата с корупцията по високите етажи на властта в Румъния.

Славов добави и че с Лаура Кьовеши са обсъдили как България и българското правителство може да подкрепя работата на Европейската прокуратура, най-вече във връзка със законодателни изменения, които трябва да се случат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст