ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерата на “The Marvels” не тръгва по вода

Днес, 10 ноември, е премиерата на “Капитан Марвел 2” (“The Marvels”) – 33-тата част от киновселената „Marvel“ (MCU). Вчера бе предпремиерата, която според “Variety” не бе никак успешна.

От “The Marvels“ очакват, че, като теглят чертата след премиерата, резултатът ще е най-слабият досега – около 60 млн. долара. По-конкретно след първия уикенд се предвижда, че от 4000 кина в Северна Америка приходите ще са около 60 – 65 милиона. Това би било една от най-неуспешните премиери на „Marvel“.

До този момент “The Incredible Hulk” бе лошият пример, след като през 2008 г. “дебютира” с 55.4 млн. долара. После, през 2015 г., втори по слаби показатели бе “Ant-Man” с приходи от първия уикенд в размер на 57.2 млн. долара.

Филмът “The Incredible Hulk” – за зеления и силен гигант – беше рядък провал за “Marvel”, след като накрая се оказа, че приходите му са 264.8 млн. долара в световен мащаб. За сравнение “Ant-Man” събра 519 милиона долара и заслужи доста успешна трилогия, в която се появи “главният крадец” Скот Ланг, който се превърна в много обичан от феновете герой.

В продължението на приключенията на Карол Денвърс от “Капитан Марвел 2” са вложени цели 274.8 млн. долара, което го прави един от най-високобюджетните филми на киновселената “Marvel”. Да направим няколко сравнения.
“The Avengers” от 2012 г. – първият филм от поредицата за “Отмъстителите”, който спечели сърцата на любителите на комиксите, събирайки в един екип звезди като Робърт Дауни Джуниър, Крис Евънс, Скарлет Йохансон, Крис Хемсуърд, Марк Ръфало и Джереми Ренър, е бил с бюджет между 200 и 225 милиона. Приходите му са в размер на фрапиращите 1.519 млрд. долара.
“The Black Panther” от 2018 г., със загубилия две години по-късно битката с рака – покойният Чадуик Боузман в главната роля, бе първият филм, посветен на краля на Уаканда и първият – за супергерой, претърпял толкова голям успех. С бюджет от 200 млн. долара той се изстреля на върха и събра приходи в размер на 1.344 млрд. долара, като междувременно отнесе цели шест номинации за “Оскар”.
Последваха – “The Avengers: Infinity War” и “The Avengers: Endgame”, които излязоха съответно през 2018 г. и през 2019 година. Техните бюджети бяха съответно 316 млн. и 356 млн. долара и събраха всички супергерои на едно място, превръщайки се в едни от най-печелившите в киновселената на “Marvel” и не само – те са в топ 10 на най-касовите филми в историята с приходите си от 2.052 млрд. и 2.798 млрд. долара.
За жалост настоящите прогнози на филмовите експерти за “Капитан Марвел 2” (“The Marvels”) са далеч от изброените успехи.
Предшественикът му, „Captain Marvel“ от 2019 г., в който за първи път видяхме Бри Ларсън в ролята на Денвърс, събра приходи от премиерата в размер на 153 милиона долара. Накрая равносметката бе, общо 1.131 млрд. долара. Този филм се възползва от обстоятелството, че премиерата му бе между две от най-големите заглавия на киновселената „Marvel“ – вече споменатите „The Avengers: Infinity War“ и „The Avengers: Endgame“.
Очаква се “Капитан Марвел 2” (“The Marvels”) да има късмета да спечели половината от 1.131 млрд- долара, имайки предвид, че само за популяризирането му са отделени 100 милиона долара.
„Disney“ пусна нов трейлър тази седмица, за да подчертае връзката му с “Отмъстителите”, с Железния човек, с Капитан Америка и с Танос.
Въпреки това повечето маркетолози определят „The Marvels“ като самостоятелно приключение в рамките на цялата взаимосвързана кинематографична вселена.
Режисьор е 33-годишната Ния ДаКоста, която е най-младата режисьорка и първата чернокожа жена, заснела филм в супергеройската вселена. В основата на приключенския екшън е триото Бри Ларсън като Капитан Марвел, Тейона Парис като Моника Рамбо и Иман Велани като Мис Марвел. Те имат за задача да спасят вселената от зли сили, които искат да я унищожат.
Сюжетът, за разлика от изпълнението на 21-годишната Велани, не бе посрещнат радушно от критиците. Приветствано бе времетраенето му – само 102 минути, предвид факта, че филмите на “Marvel” са с продължителност минимум два часа. От друга страна феновете на поредицата могат и да възнегодуват заради съкратеното им удоволствие.
Освен това водещият филмов критик на „Variety“ – Оуен Глейберман разкритикува филма като объркан и епизодичен, подчертавайки, че докато го гледа, има усещането, че това е продължение на някаква голяма каша.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст