ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само високо образованите у нас застраховат по-ценните неща за тях

наводнение наводнения

Българите не използват достатъчно значими застрахователни продукти, колкото жителите на други страни в Европа. Това е породено основно от липсата на информация и ширещи се митологеми в застрахователния бранш, а не толкова поради проблем с доверието към сектора. Това каза Константин Велев, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ЗАД “Армеец”. 

Гражданите не осъзнават колко е важно да застраховат по-ценните неща за тях… – живот, здраве, семейство, дом и накрая автомобил. Нагласите на хората показват, че стълбата на приоритетите е обърната спрямо използването на различните застрахователни продукти и масово се застраховат само колите, отбеляза Велев.

Застрахователната култура на сънародниците ни се определя преди всичко от задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за автомобилите, универсалността на услугата и търсенето на най-ниската цена.

При нас, обясни експертът, след голямо бедствие има много малък пик при застраховките на имущество, след което ефектът от събитието естествено отшумява и се връщаме почти в изходно положение. Държавата няма как да покрие пълните разходи на хората и да ги обезщети за претърпените вреди при настъпили бедствия, а нейната работа е да възстанови инфраструктурата и да подпомогне засегнатите общини, както се случи при наводненията в Карловско и по Черноморието. Според Велев хората с по-висок образователен ценз са най-честите ползватели на имуществени и здравни застрахователни продукти.

В България застраховането е на много ниско равнище, като доминиращо е автомобилното застраховане, а голяма част от работата на сектора зависи от държавните регулации. Това е един от основните изводи в изследване на Института за пазарна икономика, направено по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.

Общото застраховане изплаща близо 82 на сто от всички обезщетения в нашата страна и от тях 84 на сто са по автомобилни полици. Делът на обезщетенията към брутния вътрешен продукт (БВП) е 1 процент, докато в много държави от Източна Европа е между 1.2 и 1.8 на сто. В развитите икономики на ЕС пък делът на обезщетенията към БВП е между 3 и 5 на сто. А в някои страни това съотношение е още по-голямо, в Нидерландия например е над 10 процента.

Освен “Гражданска отговорност” има още 70 вида други случаи за задължително застраховане, но някои от тях не са ефективни, защото липсва контрол.

И един парадокс: обхватът на застраховката “Гражданска отговорност” е  по-голям за миналата година от броя на колите и достига абсурдните 112 процента от техния брой, твърди Румен Ерусалимов от Стопанска академия “Д. А. Ценов” – Свищов. Това става чрез купуването на полицата на вноски. Ако човек забрави да направи втора и следваща вноска, сключва нова полица, но старата не се маха от системата на Гаранционния фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст