ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чрез дерогация и декорация към демокрация!

Ако сте забелязали, въпреки цените на горивата, задръстванията по улиците са факт, а магистралите са оживени. Българинът си кара колата и сякаш не му пука колко струват бензина и нафтата.

На този фон споровете за дерогацията са по-скоро политическа декорация, която може само да обърка очевидно позитивния нашенец, наливащ си 10 литра А95 на цена 2.80 литъра, колкото да стигне там, накъдето е тръгнал.

Че е възможно той да се обърка в настоящата политическа истерия, допринася и разногласието на различни институции у нас и по света по въпроса “Що е то дерогация и има ли тя почва върху земята като една човешка длан?” И понеже с всеки изминал ден Делян Пеевски от ДПС се превръща във все по-истинска институция на българската демокрация, няма как целокупното гражданство да игнорира неговата позиция. А към днешна дата тя е категорична – дерогацията веднага да отпадне! Освен това, той предупреди, че по въпроса трябва да има съгласие. Защото партиите, които не подкрепят дерогацията, са про-Путин партии и заради тях демокрацията ще си тръгне от България с еднопосочен билет.

Чуе ли Путин, обикновеният българин отправя поглед, изпълнен с надежда, към Брюксел. Той знае, че Бог е високо, а царят – далеко. И затова гледа да се опре на Еврокомисията. А какво казва тя за дерогацията?

Покрай скандалните твърдения за продажбите на “Лукойл”, говорител на Комисията припомни днес три много важни “неща”. Първо – че дерогацията в България е станала факт с единодушното решение на всички държави членки на ЕС. Второ – че идеята е по този начин да бъде гарантирана сигурността на доставките за вътрешния ни пазар. Трето – че дерогацията е временна и срокът за прилагането й изтича в края на 2024 година.

Освен това говорителят на ЕК припомни, че за България е предвидена и отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността.

Тук вперилият изпълнен с надежда поглед към ЕК нашенец вече е объркан. На кого да вярва – на институцията Пеевски или на Еврокомисията?

Объркването става тотално, когато чува обясненията на експерт от Центъра за изследване на демокрацията относно доказаните случаи на заобикаляне на санкциите, залегнали в онзи скандален доклад за “Лукойл”.

Експертът разказва, че в един от случаите става въпрос за мазут с високо съдържание на сяра, транспортиран за Нидерландия.

“Това са остатъчни продукти, които нямат особено предназначение в България. Затова „Лукойл” ги изнася. Това твърдение на компанията е вярно. Но дерогацията е написана така, че да може да се заобикаля. Но това не означава, че нейният дух не е нарушен”, заявява експертът. И категорично допълва, че дерогацията не позволява износ към ЕС, следователно товарът към Нидерландия е пряко нарушение на санкциите.

“Дерогацията не позволява и износ на продукти и към трети страни, освен ако те не представляват екологичен риск от съхраняването на тези продукти в България”, твърди човекът от ЦИД.

Чувайки това, нашенецът вече е готов да се удави в капка мазут или който и да е остатъчен продукт от преработка на нефт. Да му се не види и дерогацията, да му се не види и…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст