ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жителите на три района в София научиха за потенциала на техните сгради за производство на слънчева енергия

фотоволтаични системи соларни панели зелена енергия ток

Ако искате да поставите фотоволтаична инсталация на покрива на многофамилната сграда, в която живеете, знаете ли колко броя и какви панели трябва да изберете? Колко енергия могат да произведат те? Колко ще ви струва това и какви средства ще спестите? – На тези и много други подобни въпроси дава отговор проектът „Слънчеви градове“, който изследва потенциала на София и Бургас за производство на слънчева енергия. 

В София проектът е реализиран на територията на районите „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“, където са разработени детайлни проектни симулации за 2886 сгради. Специалната интернет платформа със свободен достъп http://sofis.solarcities.bg дава информация на живеещите в тези сгради за това какъв брой слънчеви панели могат да се инсталират на покрива, прогнозното количество енергия, която може да се произведе от панелите, спестените въглеродни емисии, прогнозните инвестиции за проекта и други.

Всичко това стана ясно в рамките на изложение, посветено на възобновяемите енергийни източници, организирано от Столична община. На специален щанд по време на изложението и по повод деня на енергийните одитори, който отбелязваме днес, е представена дейността на Камарата на енергийните одитори.

Партньори в отбелязването на празника са Министерството на енергетиката и Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

„Целта е да повишим информираността на гражданите за предимствата на енергийната ефективност, енергийното обследване на сградите и възможностите, които дават тези процеси за енергийни спестявания“, отбеляза председателят на камарата на енергийните одитори Валентина Узунова.

Събитията по повод отбелязването на деня на енергийните одитори продължават с награждаване на информацията със среща с водещите специалисти в бранша, която ще се състои на 11 ноември от 20 часа в хотел „Балкан“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст