ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оборотът на БФБ намалява и на месечна, и на годишна база

БФБ Българска фондова борса

Оборотът на “Българска фондова борса” (БФБ) през октомври намалява и на месечна, и на годишна база. Спрямо септември търговията се е свила с 49.59 процента и възлиза на 81. 26 млн. лева. За периода януари-октомври в сравнение същия период миналата година спадът е с 16.78 процента до 627.7 млн. лева, показва анализът на борсовия оператор за търговията през десетия месеца.

Една от причините за по-ниския оборот е намалелият брой на сделките на фондовата борса. Общо те са 5424, като намалява с 15.75 на сто в сравнение със септември. Покупко-продажбите за периода между януари и  октомври са по-малко с 36.28 процента на годишна база, отбелязват от “БФБ-София”.

В Топ 3 на най-ликвидни акции през октомври на БФБ са „Софарма“, „Адванс Терафонд“ АДСИЦ и „Шелли груп“ съответно с по 606 сделки, 384 договора и 330 покупко-продажби.

Основният борсов индекс SOFIX се понижава с 1.16 процента спрямо септември. От началото на годината обаче бенчмаркът расте с 24.19 процента. Числата от фондовата борса показва, че през октомври седем от включените в изчисляването на индекса емисии отчитат ръст, а осем – спад. Трите на най-силно поскъпващи емисии в SOFIX са акциите на “Българска фондова борса” с ръст от 16.63 процента, на “Първа инвестиционна банка” с повишение от 10.66 на сто и на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ – с 2.65 на сто. С най-голяма загуба в SOFIX са акциите на „Шелли груп“ – спад от 5.57 процента, на „Еврохолд България“ – с 5.03 на сто понижение и на „М+С Хидравлик“ – с 3.64 процента.

Индексът, който следи представянето на 40-те най-ликвидни компании – BGBX40, губи 0.81 процента от стойността си през октомври спрямо септември, но от началото на годината показва ръст 12.93 процента. Имотният индекс BGREIT губи на месечна база 0.33 процента, но расте на годишна с 3.58 на сто. Стойността на равнопретегленията BGTR30 се свива с 0.27 процента през септември, но спрямо същия месец година по-рано е на плюс със 7.46 на сто.

Новият индекс beamX, който следи представянето на компаниите от пазара за растеж ВЕАМ, а БФБ започна да го изчислява от 18 септември, нараства с 1.12 процента през октомври. И дава знак за добрия потенциал на този пазар за развитие, както и за качеството на компаниите, които се листнаха на фондовата борса през него. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст