ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бих напуснал поста си само в три случая, категоричен е премиерът Денков

Николай Денков Министерски съвет

Бих напуснал поста си в три случая – ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред БНР. 

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава “прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия”. Според него “за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени”.

Според премиера, няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит. Той е уверен, че една от неизвестните е дали финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата.

Министър-председателят уточни, че бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. А твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни, заяви Денков. Неверни са и твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят “чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор”. И според премиера, “12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи”.

“Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС”, коментира Николай Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че “г-н Борисов казва много неща, които не са верни”.

Относно с дерогацията за “Лукойл” Николай Денков заяви, че ще съди Делян Добрев. Той е категоричен, че за момента няма никакви индикации, че “Лукойл” – България нарушава правилата такива, каквито са. А правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев. Ако предложението на Добрев стане факт, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок, казва премиерът. Това е и официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

Именно на базата на тези становища е бил предложен “ясен поетапен преход” до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск. Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

Премиерът Денков смята, че в момента Делян Пеевски играе един театър, “в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента.”

И относно местните данъци и такси министър-председателят Николай Денков поясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ настоява за децентрализация, местните данъци не са вдигани от години и не правителството иска да направи това. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст