ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делян Пеевски с писмен въпрос до премиера Денков за договореностите с “Лукойл”

Парламент нов Делян Пеевски

Още в понеделник ще внеса писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого министър-председателя Николай Денков и началникът му на кабинета Тодор Модев са договаряли с “Лукойл” и руската държава и какво са договаряли.

Настоявам за цялата информация при пълна прозрачност и ясни и конкретни отговори. Това се посочва в изявление на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитирано от пресцентъра на партията. 

“И отново ще напомня, че премиерът и министрите са длъжни да се отчитат пред парламента и българските граждани”, напомня той. Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява Парламента чрез народните представители.

Повод  за това питане е днешното интервю на премиера Николай Денков пред БНР, в което той предложи дерогацията за руския петрол да не бъде отменяна поне до ротацията на министър-председателя с Мария Габриел. Ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

Пеевски припомня, че с колегата му от ГЕРБ-СДС Делян Добрев са сигнализирали главния прокурор и председателя на ДАНС относно публикацията в “Политико” и информацията за международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и “Лукойл”, незаконен износ на горива. 

“Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема. Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!”, казва Пеевски в изявлението. 

В съобщението от пресцентъра на ДПС още се припомня, че от шест месеца председателят на ПГ ДПС Делян Пеевски повтаря, че дерогацията трябва да бъде отменена и да спре и големият въпрос е какво още чака Денков. “Чака да поемат ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?! Кой печели от това отлагане? Дали Денков не печели време за “Лукойл” и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори. Затова какви разговори с “Лукойл” и представители на и руската държава води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва”, отбелязва Пеевски. 

Припомняме, че сигнал до прокуратурата за проверка на “Лукойл” България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. Сигналът, адресиран до прокуратурата  и  Държавна агенция „Национална сигурност”, е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико“ на 9 ноември 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст