ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пенсионните фондове от втори и трети стълб представиха на Кръгла маса проект за нов национален счетоводен стандарт

Евелина Милтенова

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), в качеството си на представителна организация на пенсионно-осигурителните дружества и капиталовите фондове на национално ниво, проведоха на 13 ноември Кръгла маса за широко обсъждане на проект за нов национален счетоводен стандарт.

Работна група, в която са участвали представители на пенсионните фондове от втори и трети стълб, на заклетите експерт-счетоводители, на Министерството на финансите, на Комисията за финансов надзор и др., са работили повече от една година по проекта, имащ за цел да замени действащия от 1988 г. Международен счетоводен стандарт 26 за счетоводство и отчитане на плановете за пенсионно осигуряване. Основните мотиви за промените са, че той вече е прекалено остарял и не отговаря на динамиката на настоящото ежедневие, както и необходимостта за облекчаване и опростяване на отчетността и за намиране на правилното решение за отчитане на националните особености.

В Кръглата маса участваха председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, заместник председателят на КФН Диана Йорданова, представители на Министерството на финансите, на Министерството на труда и социалните грижи, на Комисията по бюджет и финанси, на профсъюз “Подкрепа”, журналисти и представители на работната група, предлагаща проекта за новия национален счетоводен стандарт. Те бяха единодушни, че такива промени са наложителни и че е необходимо те да влязат в сила по-бързо.

Госпожа Йорданова информира, че проектът за Национален счетоводен стандарт за пенсионните дружества от втори и трети стълб е изпратен за мнение, съгласуване и одобрение от Европейската комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст