ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Панчугов: Избори през март не биха променили сериозно ситуацията

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов

“Към този момент няма друга конфигурация в този парламент, която би могла дори да доближи устойчивостта на тази сглобка. Нито един от участниците в управлението, но подозирам, че и в целия парламент, нито един от субектите не иска предварителни избори”. Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. 

“Ще видим една стабилност поне в следващите няколко месеца. Въпросът е, че това ще води до сътресения и ще наложи много силно предоговаряне на пътя след това. Ротацията минава през оставка на цялото правителство и предоговаряне на нов формат на новото правителство. Не очаквам това предоговаряне да съдържа само смяната на министър-председателя. В следващото правителство би било очаквано да видим министри от страна на ГЕРБ. Надявам се да сме много по-наясно с развитието на приоритетите и изпълнението на заявките на това управление. Опасявам се, че калкулацията за това дали да видим подобно предоговаряне или счупване на сглобката ще дойде преди всичко от ПП-ДБ, които до тогава ще са калкулирали дали това управление им е донесло повече ползи или повече щети”, коментира той.

Политологът заяви, че би се изненадал, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Според него избори в началото на март не биха променили сериозно ситуацията. 

Той отбеляза желанието от страна на ГЕРБ за сключване на ясно споразумение, т.е. излизане от формата “сглобка” и влизане във формат “коалиция”. 

Според него сформирането на коалиция е нормалното развитие на нещата. В момента ГЕРБ не носят отговорност за нито едно от решенията, в следствие на което не виждаме и решения, коментира политологът.

“Виждаме управление, което все повече става заложник на невъзможността да събира мнозинства по ключови политики. Виждаме все по-трудно напредване по един или друг въпрос. Виждаме и изнервеност и от страна на партньорите. Изчистването на това кой носи отговорност и за успехите, и за провалите е изключително важно”, допълни политологът.

По думите на Христо Панчугов постоянно виждаме политика на взаимно блокиране. Според него тя ще се възпроизведе.

“Ако сега Асен Василев каже “Няма как никакъв друг бюджет, освен моя, да мине”, след това ще виждаме все повече малки политики – “Няма пък конституционната реформа да мине, няма да видим и необходимите реформи в сферата на сигурността, няма да гласуваме и идеите на военния министър”. Този политически шантаж ще се наложи като правило в отношенията между партньорите. Той може да продължи най-малко до гласуването на ротацията”, обясни той. 

Относно дерогацията, Панчугов изказа мнение, че това противопоставяне ще продължи, докато има политически дивиденти. Той се надява финалното решение да не стане жертва на това противопоставяне.

Политологът коментира и изминалите местни избори в София.

“Видяхме една доста размита кампания, в която доста дълго време кандидатът за кмет, който вече е кмет, събираше предложенията на софиянци за това как да се решават проблемите. Подозирам, че ключова част от преговорите за това кой ще бъде председател на Общинския съвет ще преминат през по-големия разговор за това как изглежда мнозинството в СОС и кои са политиките, които евентуално биха могли да обединяват. Дали след ожесточената кампания ще видим подобно развитие е въпрос, който към момента стои отворен”, каза той. 

Нормалната политика би означавала гъвкави мнозинства, които да се ориентират около конкретни политически предложения, каза Панчугов относно местните парламенти.

“Не изключвам възможността да видим сформиране на коалиция на база на някаква форма на реваншизъм и съответно на опит да се блокира работата в една или друга посока, което ще бъде и източник на напрежение в първия месец особено от встъпването в длъжност на новия кмет”, отбеляза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст