ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, заяви Тагарев

Тодор Тагарев

“По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още. Ще има нужда от допълване на военните складове на страните от Европейския съюз, така че поръчки към нашата индустрия ще има.” Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той посочи, цитиран от БТА, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от ЕС. По неговите думи България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Министърът отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. И изрази очакване поне две-три български фирми да получат допълнително финансиране. Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение, добави той.

По повод общата инициатива на нашата страна, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът каза, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи Тагарев.

Попитан за очакванията за насрочения тази седмица вот на недоверие срещу правителството военният министър изрази мнение, че правителството ще остане на власт. Няма да успее вотът, това е гарантирано, смята той. “Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно”, обобщи Тагарев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст