ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Журналистка е първата жена, обиколила света с балон за по-малко от 80 дни

На 14 ноември 1889 година журналистката  на нюйоркския вестник World – Нели Блай,  става първата жена обиколила света с балон за по-малко от 80 дни.

Нели Блай (Nellie Bly, 5 май 1864 – 27 януари 1922 г.) е псевдоним на американската журналистка Елизабет Кокран Сийман. Тя е писателка, предприемач, изобретателка и участничка в благотворителни събития. 

Нели Блай станала известна със световния си рекорд за околосветско пътешествие, което извършва за 72 дни от 14 ноември 1889 до 25 януари 1890 година. Така тя подражава на измисления герой на Жул Верн – Филеас Фог, от романа му от 1873 г. “Около света за 80 дни”.

През 1888 г. Блай предлага на редактора си в New York World да предприеме околосветско пътешествие, опитвайки се да превърне измисления „Около света за осемдесет дни“ (1873 г.) във факт за първи път. Година по-късно, в 9:40 сутринта на 14 ноември 1889 г. и с двудневно предизвестие тя се качва на борда на “Аугуста Виктория”, параход от Hamburg America Line и започва своите 24 898 миля (40 070 километра) пътуване.

За да се поддържа интереса към историята, по светът се организира игра, в което читателите са помолени да посочат времето на пристигане на Нели Блай с точност до секунда, като Голямата награда е безплатно пътуване до Европа. 

По време на пътуванията си по света Нели Блай минава през Англия, Франция (където се среща с Жул Верн в Амиен), Бриндизи, Суецкия канал, Коломбо (в Цейлон), селищата на Пенанг и Сингапур, Хонг Конг и Япония.

Малко повече от седемдесет и два дни след заминаването си от Хобокен, Нели Блай се завръща в Ню Йорк. Тя беше обиколила земното кълбо, пътувайки сама. Пътуването на Блай беше световен рекорд, въпреки че той остана само няколко месеца на върха, докато Джордж Франсис Трейн завърши пътуването за 67 дни.

В друго свое известно проучване Нели Блай се преструва на умствено болна, за да разследва случващото де в една психиатрична болница отвътре. 

Нели Блай създава нов вид разследваща журналистика.

Едва 16-годишна, Елизабет написва опровержение към редактора на местен вестник, който има мизогинистка (омраза или презрение към жени или момичета) колонка, озаглавена „За какво са добри момичетата“. Нейните доводи впечатляват редактора и той ѝ предлага работа във вестника. По това време е характерно за жените, автори във вестници, да се представят с псевдоними, и Елизабет започва да пише под името Нели Блай, заето от едноименната песен на Стивън Фостър, познат като „Бащата на американската музика“ – американски композитор, изпълнител и текстописец от XIX век.

Романистка

След фанфарите около околосветското си пътуване, Нели Блай напусна репортерството и се захваща с по-доходоносна работа, като започна да пише романи за седмичника New York Family Story Paper на издателя Норман Мънро. Първите глави от “Ева Авантюристката”, базирани на реалния процес на Ева Хамилтън, се появиха в печат преди Нели Блай да се върне в Ню Йорк. Между 1889 и 1895 г. тя пише единадесет романа. Тъй като малко копия от тях са оцелели, тези романи се смятаха за изгубени до 2021 г., когато авторът Дейвид Бликст обяви откритиването им – те бяха намерени в британския седмичник на Мънро – The London Story Paper. 

През 1893 г., въпреки че все още пише романи, Нели Блай се връща към репортажите от своите пътувания по света.

Нели Блай умира от пневмония през 1922 г. в Ню Йорк на 57 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст