ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел: “Хамас” са държали отвлечени заложници в детска болница в Газа

детска болница газа оръжие израелски военни
Ройтерс

В болницата са намерени пояси с експлозиви, гранати, автомати AK47, взривни устройства, миномети

Израелската армия заяви, че има индикации, че “Хамас” е държал в болница в ивицата Газа заложници, които е взел по време на атаката на 7 октомври, предаде Франс прес. 

Става дума за педиатричната болницата “Рантизи” в град Газа. Сред индикациите, с които разполагала израелската армия, били открит от военните бебешки биберон или част от въже, завързано за стол, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари и представи кадри в подкрепа на твърденията, съобщи БТА.

Говорителят добави, че сега се води разследване, но израелската армия разполагала и с разузнавателни данни, потвърждаващи подозренията й.

“Освен това ние открихме доказателства, че терористите от “Хамас” са се върнали на 7 октомври в тази болница, след като са избили израелци в техните домове”, допълни Хагари. Сред доказателствата били мотоциклет със следи от куршум, използван от “Хамас” по време на атаката на 7 октомври срещу израелската територия.

Израелската армия съобщи, че е разкрила и инфраструктура на “Хамас” в подземията на болницата, а армейският говорител Хагари се появи във видео от това място. След откритите там оръжия има пояси с експлозиви, гранати, автомати AK47, взривни устройства, миномети и др, разказа Хагари.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Израел да защитава най-голямата болница в ивицата Газа – “Аш Шифа”, около която се водят сражения между израелските сили и бойци на “Хамас”.

“Надявам се и очаквам по-малко натрапчиви действия във връзка с болницата”, каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали е говорил за това с израелските лидери. “Болницата трябва да бъде защитена”, допълни той. Байдън заяви, че е в контакт с израелците по въпроса. 

Според хирург от организацията “Лекари без граници” стотици души са блокирани в болницата “Аш Шифа” при, както той каза, “нечовешки условия”.

Израел казва, че “Хамас” е инсталирал инфраструктура в мрежа от тунели под болницата “Аш Шифа”, нещо, което “Хамас” отрича.

Заместник-министърът на здравеопазването в правителството на “Хамас”, контролиращо ивицата Газа, Юсеф Абу Риш заяви пред Франс прес, че седем преждевременно родени бебета и 27 пациенти в интензивното отделение на болницата са умрели от събота насам заради липса на електричество в нея.

Израел нареди на цивилните да напуснат зоните на бойни действия и обяви, че коридор за евакуация ще е на разположение и днес, за да позволи на хората да напуснат болницата “Аш Шифа”, признавайки същевременно, че в района се водят интензивни сражения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст