ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След срещата межу Денков и Терзиев, първият – недоволен от БФС, вторият – от културното министерство

След срещата между премиера академик Николай Денков и новоизбрания кмет Васил Терзиев в сградата на Министерския съвет, двамата дадоха пресконференция, на която стана ясно, че градоначалникът е поставил няколко общи теми, по които двамата са се обединили, че трябва да се работи интензивно. Това са образованието, културата, инфраструктурата и финансирането на общините.

Задачите на софийската община и на останалите общини са в центъра на вниманието на правителството и на бюджета и в най-скоро време ще направим среща и с ръководството на Националното сдружение на общините, така че техните въпроси да бъдат поставени на национално ниво“, подчерта Денков.

От своя страна кметът Васил Терзиев обясни, че целта му е била да запознае държавата в лицето на премиера Денков с плановете им за околовръстното, метрото, инфраструктурата около училищата и детските градини – все неща, за които той смята, че държавата може да му помогне и съответно те могат да залегнат в бюджета. Той обаче не даде повече подробности по темата. Последваха други въпроси.

По отношение на тупика в Столичния общински съвет, където вчера не бе избран председател

Попитан как ще реши проблема с неизбрания председател на СОС, Васил Терзиев отговори, че ще се търсят допирни точки в програмите на всички потенциални кандидати. Във връзка с това той ще инициира среща с всички партии и с техните представители.

Попитан дали е склонен да се откаже от кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС, Терзиев отговори, че това не е тема на днешния ден. Добави, че има три месеца, в които да се избере нов председател и ако това не стане, ще има нови избори за общински съвет, нещо, до което той не би искал да се стига, тъй като предстои да се приеме и нов бюджет.

На въпрос за заплатите на общинските съветници, имайки предвид, че по време на кампанията Васил Терзиев обяви, че като стане кмет, ще взима 1 лев, а останалите пари ще дарява и това изплаши някои общински съветници, които при новата ситуация пресметнаха, че трябва да получават стотинки, новоизбраният градоначалник обясни, че е наясно с тази зависимост. Той поясни, че няма как да бъдат привличани качествени хора, които да работят за 60-70 стотинки. И за него темата за достойното заплащане на администрацията е нещо дългосрочно, по което той и екипът му ще работят, за да може Столична община да става все по-добър работодател и в нея служителите да са все по-мотивирани.

По отношение на това кой ще влезе в екипа му, Терзиев отговори, че предстои да го обяви официално в края на седмицата.

Попитан дали ще увеличи местните данъци и такси, новоизбраният градоначалник отговори, че първо ще работи за спечелване на публичното доверие с наличния ресурс, а едва след това ще отвори темата за повишаването на данъците и таксите

По отношение утрешния вот на недоверие

Премиерът Денков обяви, че утрешният вот на недоверие не го притеснява – това за него е още една възможност да се разкаже на обществото какво е направено от правителството през последните две години и особено през последните пет месеца по отношение на отбраната и националната сигурност. Той изрази готовност да изслуша всякакви критики, стига да почиват на факти, а не на измислици.

По отношение на мнозинствата, които трябва да се формират в общинските съвети, Денков сподели, че това, което е на национално ниво, няма как да се проектира във всяка една община. В същото време той сподели, че е дал съвет на кмета да не затваря пред себе си никакви възможности, защото може да се окаже, че в един момент тъкмо тези, за които той смята, че са немислими, само те са работещи.

По повод рушащото се Ларго

Кметът Терзиев обяви, че се е запознал с казуса с рушащото се Ларго. Той поясни, че това е проект на Министерството на културата, който по-късно бил прехвърлен на общината, която открила, че има проблем с качеството на ремонта. В същото време Министерството на културата, въпреки че носи отговорност да се оправят несъвършенствата в рамките на гаранционния срок, не е придвижило нещата.

По отношение на мача България – Унгария

Премиерът Денков обяви, че има работна група между МВР и Столичната дирекция на полицията и Българския футболен съюз и в момента тя обсъжда всички необходими мерки, за да се осигури безопасното протичане на мача България – Унгария.

“На самия стадион няма да има зрители, но това не означава, че няма да има рискове около него”, поясни Денков. Той добави, че няма да пропусне случая, за да отбележи, че до ситуацията с липсата на зрители се е стигнало, тъй като за всички е очевидно, че от години българският футбол върви упорито и доста устойчиво надолу и е време Българският футболен съюз (БФС) да си даде сметка, че именно той носи отговорност за това и протестите срещу него са основателни. Денков добави, че държавата няма право да се намесва в случващото се в БФС, но той, като гражданин смята, че има право да постави въпроса, когато вижда, че нещо не върви и е ясно, че трябва да се търси промяна.

По отношение на критиките за държавния бюджет за 2024 година

Във връзка с процеса на обсъждане на държавния бюджет за 2024 година, премиерът обърна внимание, че част от критиките срещу него са най-малкото противоречиви. От една страна се искат допълнителни разходи, а от друга – се казва, че трябва да се намалят приходите. По думите му е очевидно, че трябва да се водят допълнителни дискусии и да се търси съгласие. Той добави, че министърът на финансите постоянно провежда срещи, за да види как може да удовлетвори всички желания. Премиерът припомни, че миналата година – през 2022 година, в Народното събрание към бюджета били добавени едни допълнителни 900 млн. лева от същите онези депутати, които настоявали той да бъде по-рестриктивен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст