ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Испания ще си сътрудничат в областта на водорода и LNG

Газопреносните оператори ще имат важна роля при развитието на пазара на водород в Европа. С използването на добре развитата газопреносна мрежа ще се намалят разходите за внедряване на водорода до достигане на неговото масово производство и използване. Около това се обединиха изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и директорът по бизнес развитие и диверсификация на испанския оператор Enagas Фернандо Импуесто. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между компаниите в областта на водорода и втечнения природен газ. Enagas е с повече от 50 годишен опит в разработването, експлоатацията и поддръжката на енергийна инфраструктура. Компанията извършва дейност в осем страни като оперира над 12 000 км газопроводи, 8 терминала за втечнен природен газ и три съоръжения за съхранение.
Пред своя колега Малинов представи пилотния проект за производство и използване на зелен водород затехнологични нужди в съоръженията на подземното газово хранилище „Чирен“. Партньори на българския газопреносен оператор по него са американските компании Solar Turbines Inc. и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini. „Заедно с колегите от DESFA разработваме бъдещи водородни инфраструктури, включително 250 км водородопровод от Солун до София, който да бъде в основата на транспортен коридор от Гърция и България към Централна Европа. Очакваме той да бъде потвърден като проект от общ интерес от Европейската комисия“, обясни Малинов по време на срещата. „Ще се радвам да обменяме опит и експертиза с Enagas за развитие на водородните технологии и създаването на пазар за водород“, подчерта той.
По време на срещата бе обсъдена и ролята на втечнения природен газ за гарантиране на енергийните доставки за Европа. По думите на Фернандо Импуесто операторът Enagas би желал да разшири дейността си в региона на Югоизточна Европа. „През следващите 5-10 години потреблението на природен газ в региона ще се увеличи значително с преминаването към нисковъглеродна икономика. В тази връзка „Булгартрансгаз“ продължава да развива мрежата си, така че да гарантира възможността за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.“

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между газопреносните оператори на България и Испания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст