ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Висока пенсия от труд не става

Пари

„Когато броят на работещите към броя на пенсионери е едно към едно, трудно бихте си позволили съотношението на пенсията към работната заплата да бъде повече от 40%“, коментира финансистът Любомир Дацов. Той подчерта, че това са актюерски разчети, които трудно биха могли да се променят, защото са математика.

Дацов напомни, че през последните две години, при политиката по изпреварващо вдигане на пенсиите, това съотношение е 65-70% и от гледна точка на тези основни съотношения „трябва да имаме 2.5 работещи човека спрямо един пенсионер“. 

„Схема, при която нивото на пенсиите спрямо заплатите, като обективно съотношение, се задържа над тези нива, не може да бъде устойчива и рано или по-късно нещо ще скръцне в държавния пенсионен фонд и някой ще плаща тази диспропорция“, коментира макроикономистът.

Освен това статистиката показва, че на трима работещи в частния сектор, които са общо 1.659 млн. души, се пада един служител от държавния сектор да го обслужва. Това е прекалено несправедливо, дори разточително съотношение. Но пък половин милион държавни служители са прекрасен електорат за статуквото. Поради тази причина няма политическа сила у нас, която да посегне на техния брой и да ги прати в частния сектор, където се раждат парите за пенсиите.

В сметките не влизат самонаетите лица, които никой не се наема да брои. Но пък точно е преброено, че 24.5% от всички работещи на трудов договор са в обществения сектор.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст