ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Дряново почитат паметта на майстор Колю Фичето

Днес, 15 ноември, жителите на Дряново ще почетат майстор Колю Фичето, а поводът е 142-годишнината от смъртта на възрожденския строител, предаде кореспондент на Българското национално радио.
Денят за почит към паметта на уста (турското наименование на „майстор“) Колю Фичето, роден в Дряново през 1800 година и починал през 1881 година във Велико Търново, ще започне със заупокойна молитва в храма „Св. Никола“, издигнат от възрожденския строител в средата на XIX век.

На паметника му, до Историческия музей в Дряново, ще бъдат поднесени венци и цветя.
Всички образци на архитектурата, които първомайсторът завещава на България, са повече от 50 от всякакво естество – храмове, мостове, обществени сгради, къщи.
Най-емблематичните са покритият мост в Ловеч и каменният мост край Бяла, а този над река Дряновска е единственият Фичев мост, запазен в оригиналния си вид и до днес.
От майстора са построени и църквите „Св. Троица“ в Свищов и „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново. Дело на майстора са и ханът на хаджи Николи и турският конак, отново във Велико Търново, където след Освобождението е проведено Учредителното събрание.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст