ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Кадилак” ще произвежда двигатели за “Формула 1”

„Кадилак“ (Cadillac) ще произвежда двигатели за „Формула 1“ като част от сътрудничеството на General Motors Company (GM) с новия екип на Andretti Global.

„Много сме доволни, че новият ни автомобил Andretti Cadillac във „Формула 1“ ще бъде оборудван със задвижваща система на General Motors Company. С нашия задълбочен инженерен и състезателен опит ние сме уверени, че ще разработим успешна задвижваща система за Световния шампионат и ще позиционираме Andretti Cadillac като истински фабричен отбор”, отбелязва президентът на компанията Марк Ройс.

„Ще се състезаваме срещу най-добрите на най-високото ниво на моторните състезания, с цялата страст и почтеност, които ще помогнат за повишаване на интереса към спорта сред състезателните фенове по целия свят.“

Двигателите на Cadillac за „Формула 1“ се очаква да бъде готово за сезон 2028 година. В момента GM вече работи върху прототип на двигател. Концернът очаква, че участието в Световното първенство по автомобилизъм ще подобри знанията в областта на електрифицираните задвижвания, хибридните технологии, екологичните горива, високоефективните двигатели с вътрешно горене и софтуера. Международната автомобилна федерация FIA официално включи Cadillac сред производителите на силови агрегати за „Формула 1“, но самият екип на Andretti Cadillac все още не е получил окончателно разрешение за участие в серията, започваща през 2026 година.

На 5 януари 2023 г. компанията майка на Cadillac – General Motors, обяви намерението си да включи марката Cadillac в световния шампионат на „Формула 1“ заедно с Andretti Global.

Cadillac Motor Car Division е подразделение на американския производител на автомобили General Motors, което проектира и произвежда луксозни автомобили. Основните й пазари са САЩ, Канада и Китай. Моделите на Cadillac се разпространяват на 34 пазара по света. В исторически план автомобилите Cadillac са били на върха на луксозното поле в Съединените щати, но са били по-продавани от европейските луксозни марки, включително BMW и Mercedes от 2000 г. насам.

В САЩ марката се е превърнала в синоним на високо качество и престиж. Общоприетият лозунг на Cadillac е Life, Liberty and the Pursuit (Живот, свобода и стремеж), упоменат в Декларацията за независимост на САЩ. Марката Cadillac е собственост на General Motors от 1909 година.

Andretti Autosport, в момента ребрандиран на Andretti Global, е американска компания за моторни спортове с отбори, състезаващи се в сериите IndyCar, Indy NXT, Formula E, Extreme E и съвместни участия в IMSA и Australian Supercars Championship.

General Motors Company е мултинационална компания за производство на автомобили с централен офис в Детройт, Мичиган, САЩ. Компанията е най-известна с това, че притежава и произвежда четирите си основни автомобилни марки Chevrolet, GMC, Cadillac и Buick. По продажби той беше най-големият производител на автомобили в Съединените щати през 2022 г. и беше най-големият в света в продължение на 77 години, преди да загуби първото място от Toyota през 2008 година. General Motors управлява производствени предприятия в осем държави.

Понастоящем компанията усилено преследва електрически превозни средства, тъй като GM обяви плановете си още през януари 2021 г. да прекрати производството и продажбите на превозни средства, използващи двигатели с вътрешно горене, включително хибридни превозни средства и plug-in хибриди, до 2035 г., като част от своя план за постигане на въглеродна неутралност до 2040 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст